Elitfotboll Dam tillkännager idag en spännande ny satsning för att öka antalet elittränare inom damfotbollen. Initiativet syftar till att främja utbildning och utveckling av tränare för att stärka kvaliteten och tillväxten av damfotbollen på elitnivå.
I samarbete med Akea, Sundström Safety, EPOS och GameInsight lanserar Elitfotboll dam en satsning för att få fram fler kvinnliga elittränare inom svensk elitfotboll.
– Elitfotboll Dam har en viktig roll att fylla kring arbetet att möjliggöra för verklig förändring och öka attraktionskraften för kvinnor som vill satsa på sitt ledarskap och en karriär inom fotbollen, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare på Elitfotboll Dam.
Bland de 28 lagen i OBOS Damallsvenskan och Elitettan är det bara tre som på pappret har kvinnliga huvudtränare. Trots en kraftig ökning av dam- och flickfotboll har utvecklingen av kvinnliga elittränare inte följt samma bana. Med denna satsning ämnar Elitfotboll Dam inte bara att öka den siffran utan också skapa en långsiktig och hållbar förändring.
Sundström Safety ligger bakom nätverket EPOS och har redan tagit stora steg för jämställdheten genom arbeta med att få fram fler kvinnliga elittränare. Företaget är idag partner till många klubbar samt specialidrottsförbund och numera även till Elitfotboll Dam.
– Kunskapen finns hos många kvinnliga tränare men förutsättningarna att ta klivet till elitnivå har varit sämre än för män historiskt sett och det är någonting som behöver förändras. Vi vill vara med och skapa en miljö där alla kan förverkliga sina drömmar oavsett vilken bakgrund eller kön de har, säger Ivan Sundström, styrelseordförande i Sundström Safety.
Det behövs fler kvinnliga förebilder på ledarsidan.
En utmaning som flick- och damfotbollen har är att många slutar spela i åldrarna 16-20 år, visar en studie genomförd av SvFF. En av anledningarna är bristen på kvinnliga förebilder på ledarsidan.
– Ju fler tjejer som fortsätter att spela fotboll längre upp i åldrarna, ju mer gynnsamt är det för både bredd- och elitverksamheten. Denna satsning är viktig inte minst utifrån ett sportsligt perspektiv, säger Stefan Alvén, sportchef på Elitfotboll Dam.
Framgångsrika kvinnliga tränare har en direkt inverkan på damfotbollens framgångar.
Den internationella fotbollen visar att de mest framgångsrika landslagen på damsidan under de senaste två decennierna har letts av kvinnliga förbundskaptener. Faktum är att hela 15 av de 18 senaste vinnarna i OS, VM och EM har haft en kvinnlig förbundskapten. Ett tydligt vinnande koncept, värt att investera i.
Exempel på framgångsrika kvinnliga tränare är Christina Theune och Silvia Neid som vunnit sju titlar med Tyskland. April Heinrichs, Pia Sundhage och Jill Ellis som kammat hem fem titlar till USA. Sarina Wiegman har två EM-guld med både Nederländerna och England och var nyss i VM-final. Bev Priestman coachade Kanada till OS-guldet i Tokyo för två år sedan då man vann över Sverige efter straffläggning i finalen.
Tillsammans med partners skapar vi bättre förutsättningar.
Karin Torneklint, tidigare förbundskapten i friidrott och i dag sportchef i Svenska Bandyförbundet är också generalsekreterare i det kvinnliga elittränarnätverket EPOS, som just nu arbetar för att få fram fler kvinnliga tränare inom elitidrotten.
– Att vi har för få kvinnliga ledare är ett bekymmer inom de flesta idrotterna och därför arbetar vi tillsammans med klubbar och förbund för att tillsammans inspireras så att fler kvinnor får chansen att ta steget till elitnivå. Vi har sedan tidigare ett samarbete med vissa fotbollsklubbar och det känns inspirerande att vi nu även kan arbeta tillsammans med Elitfotboll Dam, säger hon.
GameInsight är en viktig digital plattform för tränare, spelare och andra aktörer inom fotbollsfamiljen världen över.
– Vår vision är att skapa såväl bättre fotbollsspelare som bättre tränare. Dam- och flickfotbollen i Sverige är oerhört populär, men för att få fram fler kvinnor som vill bli tränare behöver vi vara många som arbetar tillsammans för att förändra kulturer och synen på ledarskap, säger Edwin Condrup på GameInsight.
– Vi kommer att arbeta nära elitfotbollsutvecklarna, våra klubbar och prata med kvinnliga tränare för att ta del av deras erfarenhet och tankar för att ringa in de frågor och områden som är viktigast. Vi är tacksamma att vi har partners som känner likadant, säger Hoszek.
På infrastrukturföretaget Akea, som är en del av Eledakoncernen, ser man förebildskapet som en viktig del i resan framåt.
– Bredd och spets hänger ihop. När någon är bäst då inspireras många, antalet ökar och bra blir ännu bättre. På spelarsidan är det fler och bättre utövare, tränarsidan kommer näst. Med fler kompetenta kvinnliga tränare på högsta nivå kommer svensk fotboll att bli bättre och samtidigt inspirera nästa generation, säger Ingemar Queckfeldt, Head of Sponsorship på Akea.
Samarbetet sträcker sig inledningsvis till 2025.
För frågor kontakta:
Tomas Hoszek tomas.hoszek@efd.se
Ida Hellström ida.hellstrom@efd.se