"

Mer än 90 minuter

"

<
12 mars, 2013

Vad är Elitfotboll Dam

Vad är Elitfotboll Dam (EFD)?
Elitfotboll Dam (EFD) är en intresseorganisation för de två bästa ligorna i Sverige, OBOS Damallsvenskan och Elitettan. Organisationen består av 28 medlemsföreningar, 14 från OBOS Damallsvenskan och 14 från Elitettan. Tillsammans driver EFD utvecklingen av de bästa ligorna i Sverige men också frågor på internationell nivå i forum som Women’s League Forum och UEFA.

Vad är Elitfotboll Dams uppgift?
Organisationens uppgift är att skapa samarbete mellan medlemsföreningarna samt att främja och utveckla damelitfotbollen i Sverige. Detta sker i samarbete med Svenska Fotbollförbundet och
dess distrikt på en bredare nivå. EFD ska verka som ett samordningsorgan för sina medlemsföreningar i gemensamma frågor. Elitfotboll Dam äger den kommersiella rättigheten för OBOS Damallsvenskan och Elitettan. Det innefattar mediarättigheter, spelavtal och andra gemensamma partneravtal som är fördelaktiga för ligans och medlemsföreningar och dess tillväxt.

En tillväxtresa har börjat

Svensk damelitfotboll har de senaste åren tagit stora utvecklingssteg, så väl sportsligt, kommersiellt och organisatoriskt.

Den sportsliga utvecklingen är viktig för såväl klubblag som landslag. År 2023 avancerade Sveriges damlandslag upp till en första placering på FIFA:s världsranking efter att ha tagit hem bronset i fotbolls-vm, i Australien och Nya Zeeland.

År 2023 slog även OBOS Damallsvenskan publikrekord. Över 197 000 personer var på plats på våra arenor runt om i landet. Vilket innebar ett publiksnitt på över 1000 åskådare per match. Det har inte hänt sedan ligan startade.

Redan år 2022 förutspådde UEFA enligt publicerad rapport en sexfaldig omsättningstillväxt de kommande 10 åren. Motsvarande rapport, omvandlad till OBOS Damallsvenskan, beräknar tillväxtpotentialen till 4,2 gånger mot dagens läge.

Enligt UEFA:s ranking för ligor i Europa är Sveriges bästa fotbollsliga, OBOS Damallsvenskan, rankad som nummer sju i Europa. Elitettan har som den yngsta serien inom svensk fotboll, bildad 2013, har tagit ett stort steg i form av organisation och lokal förankring.

Ny strategi

På årsmötet år 2023 klubbades en ny gemensam strategi igenom för Elitfotboll dam. Den skall vägleda verksamheten fram till 2027.
Enligt strategin är de övergripande målen en attraktiv spelarmiljö, en professionell och hållbar klubbutveckling samt att stärka den kommersiella utvecklingen.

Vår vision

Vi har en professionell klubbutveckling med spelarutveckling i världsklass

Genom ökad professionalism, kommersialisering och engagerad publik är vi ett föredöme i Europa”

Senaste nytt

IFK Norrköping vinner första upplagan av EFD Trophy

17 jun 2024

Elitfotboll Dam fördömer nedsättande kommentarer om elitfotbollsspelare

13 jun 2024

– In every meeting with my players I want to learn something new 

12 jun 2024

EFD Trophy – en fotbollsturnering där framtidens stjärnor samlas

11 jun 2024

Omgång 16-26 i OBOS Damallsvenskan har fått avsparkstider

7 jun 2024