FC Rosengård besegrade finska PK 35 Vantaa och KIF Örebro slog grekiska PAOK och har därmed tagit sig vidare till åttondelsfinalen i UEFA Women’s Champions League. På måndag den 19 oktober sker lottningen för nästa omgång som spelas med start den 10/11 november.
UEFA Women’s Champions Leauge har vuxit de senaste åren och vi har sett lag som Paris Saint Germain, Wolfsburg och Chelsea positionerat sig. Lag som har starka herrklubbar bakom sig. Den största skrällen i årets sextondelsfinalen är att Bayern München, som tog titeln i Allianz Frauen Bundesliga tidigare i år, fick lämna UWCL redan efter 3-3 mot holländska Twente ( Twente gjorde två mål på bortaplan ).
Klubbfotbollen utvecklas i Europa. Både i länder som tidigare inte har haft verksamhet med klubbar och ligor men även klubbar där herrlagen har varit starka. Det är den utvecklingen som vi har efterfrågat under många år med anledning av att vi har sett den som viktig för att få damklubbfotbollen på kartan och på borden hos UEFA och FIFA.
Det pratas om den ”nya” europeiska klubbfotbollen med rädsla, med en skräck av att det är en dödsstöten för Damallsvenskan.
Att just den utvecklingen som sker är en av de injektioner som Damallsvenskan behöver nämns inte.
Damallsvenskan har funnits sedan 1985 och har ökat sin grad av bli semiprofessionell de senaste åtta – tio åren. Mer pengar har kommit in i ligan, ett hårt arbete har gjorts och görs för att utveckla organisationerna, miljön för spelarna och utveckling av yngre spelare.
De större europeiska klubbarna på herrsidan har helt andra muskler, det vet vi sedan tidigare. PSG och Lyons ryktade budgetar på damlaget är i närheten av de budgetar som hälften av våra allsvenska (herr) klubbar har. Vi kan inte i Sverige nå dessa summor även om nu topplagen i Allsvenskan bestämmer sig för att satsa på ett damlag. Men vi kan se till att använda de resurser, finansiella som personella, på allra bästa sätt för att spetsa våra verksamheter.
Samtidigt som europeisk klubbfotboll utanför oss utvecklas kommer även de damallsvenska klubbarna att utvecklas. De kommer inte att stå stilla. Klubbarna i Damallsvenskan och Elitettan skapar verksamheter för att vi just vara med i framtiden. Det ska vara en fortsatt stark nationell liga och även arbeta för att fortfarande vara med och tävla i UEFA Women’s Champions League.
Det som kommer att bli än viktigare är arbetet med spelarutvecklingen. Vi har de senaste åren ökat arbetet och ökat spelarna i spelarutvecklingsprojekten, ungdomslagen, etc. Här kan vi se till att vår miljö i Damallsvenskan och Elitettan är den bästa att fostras i, båda för klubb- och landslagsutveckling.
Damklubbfotbollen har en stor potential, nationellt som internationellt. Det är inte bara herrklubbarnas pengar som är den enda ”lösningen” för en lyckad framtida damfotbollsklubb. Det är här som investeringarna verkligen ska göras just nu. Av partners, klubbar och inte minst från FIFA och UEFA.
Det är inte minst viktigt hur UEFA och FIFA väljer att ta frågorna vidare som rör klubb och liga verksamheterna. Ett exempel är att det diskuteras i dagsläget utbildningsersättning* inom UEFA även på damsidan, vilket vi välkomnar! Det behöver vara incitament för att klubbar kan få tillbaka en slant för den utbildningen som har getts om en spelare går till vare sig till KIF Örebro eller Lyon. Det kan även vara en viktig del som gör att fler klubbar väljer att satsa på damlagen istället för att lägga ned dem.
Att förbund, FIFA och UEFA visar tydligt att klubb- och ligafotboll är en framtid för damfotbollen visar även alla de aktiva, spelare och ledare och de som drömmer om att spela elitfotboll, att det är möjligt.
Att herrklubbarna i Sverige, som inte redan har det, kommer att satsa på damlag tror jag bara en tidsfråga. Inte kanske med anledningen av att nå internationella framgångar men däremot att samhället och investerarna kommer att kräva det. FIFA och UEFA kan se till att det även finns en lönsamhet och morot i dessa satsningar.
En viktig part i arbetet med den europeiska damfotbollen är European Club Association (ECA). ECA skapades 2008 och representerar klubbar och främja intresset i klubbfrågor, inte minst i diskussioner med FIFA och UEFA.
2013 skapade ECA en damkommitté med ett tjugotal medlemmar. EFD har varit inbjuden att delta i såväl arbetsgrupper ( som bland annat har lagt förslag på nytt format på UWCL, finansiering, etc) som kommittékonferenser.
Från och med oktober 2015 är EFD fullständiga medlemmar i ECA och kommer därmed representera samtliga svenska elitklubbar.
Det är viktigt för EFD att vara med runt bordet i diskussioner där klubbfotbollen är i fokus för att driva de frågor och lägga fram idéer. Att göra det tillsammans med ECA skapar ett extra stort värde!**
Linda Wijkström
Generalsekretare
Elitfotboll Dam
——-
*I Sverige har vi utbildningsersättning på såväl dam- som herrfotboll. Om en spelare blir professionell senast det kalenderår spelaren fyller 23 år ska utbildningsersättning betalas ut till den eller de föreningar som medverkat i spelarens utbildning. Utbildningsersättning ska betalas dels när en spelare ingår sitt första spelaravtal som professionell och dels varje gång en professionell spelare övergår till ny förening som professionell fram till och med det kalenderår spelaren fyller 23 år.
** Linda Wijkström valdes in som vice ordförande i ECA:s damkommitté fram till 2017.