Den första upplagan av EFD Trophy avslutades denna helg i Höganäs, med IFK Norrköping som stolta segrare. Laget besegrade FC Rosengård med 2-0 i en välspelad final. Turneringen syftar till att stärka matchmiljön för ungdomar och utveckla svensk damfotboll, särskilt inom åldersgruppen Flickor 17.

EFD Trophy är ett initiativ av Elitfotboll Dam (EFD) som en del av arbetet med att erbjuda fler kvalitativa fotbollsmatcher i en professionell miljö, vilket är avgörande för att utveckla framtidens fotbollsstjärnor. Turneringen har som mål att skapa bättre förutsättningar för svensk damfotbolls framtid.

– Det har varit en bra fotbollshelg med bra lag och prestationer tillsammans med bra förutsättningar och fina gräsplaner, säger Magnus Karlsson, Elitfotbollsutvecklare på Elitfotboll Dam.

Under turneringen spelade varje lag fem matcher, oavsett resultat i gruppspelet. Matcherna präglades av hög intensitet och varierande väderförhållanden, från regn och blåst till strålande solsken. Finaldagen bjöd dock på soligt väder, vilket gjorde att det blev en fin avslutning på evenemanget.

– Vi som var där tar med oss ett positivt intryck från helgen men sedan får vi göra en utvärdering med deltagande klubbar vilket kommer att ge värdefull feedback för att förbättra och utveckla turneringen ytterligare. Men min initiala sammanfattning är att det var ett väldigt bra första år och att det är tydligt att detta är något vi vill bygga vidare på, säger Magnus Karlsson.

Finalmatchen mellan IFK Norrköping och FC Rosengård var jämn kamp fram till halvtid. Under andra halvlek tog IFK Norrköping över och säkrade segern med två snabba mål och därmed även titeln som de första vinnarna av EFD Trophy. Malmö FF säkrade bronsplatsen efter en seger mot finska EPS med 4-2 i bronsmatchen.

Turneringen arrangerades av Elitfotboll Dam i samarbete med We Love Football.

Deltagande lag:
AIK
BK Häcken
Djurgårdens IF
EPS (Finland)
Eskilstuna United
FC Rosengård
IFK Norrköping
Jitex Mölndal
KIF Örebro
Kristianstads DFF
Linköping FC
Malmö FF