För bara ett halvår sedan var det stora samtalsämnet inom svensk damfotboll hur vi ska kunna hålla emot den internationella satsningen och behålla positionen som en av världens starkaste ligor. Både media och framstående språkrör inom fotbollen lyfte att svenska elitklubbarna inte har en chans att matcha upp mot internationella lönenivåer och svensk elitfotboll på sikt blir dränerad på talanger.

Stora ligor i främst Europa har sett att damfotbollen har stor utvecklingspotential så väl sportsligt som kommersiellt och att den är intressant att investera i. Starka etablerade klubbar som Manchester United, Juventus, Real Madrid, Bayern München med flera har därför investerat i damfotbollen. Jämställdhet stärker dessutom deras totala verksamhet. Damfotbollen har de senaste åren ökat brett i popularitet och uppvisat en enormt stark framåtanda. Utvecklingen sker både sportsligt, i publikintresset och strukturellt.

När nu Covid-19 slagit till över hela linjen och de stora ligorna inte kan spelas menar en del med stor oro att damfotbollen riskerar att gå under (läs Covid-19: Implications for Professional Women’s Football). Andra lyfter att den starka utvecklingen som damfotbollen har, möjligen bromsas men inte stoppas utifrån att allt fler och allt större företag ser de stora fördelarna med att investera i damfotboll. Den professionella damfotbollen i världen är dock under utveckling och har ännu inte nått en stabil nivå gällande skyddsnät, ersättningsnivåer mm så det finns mycket i aktuell rapport att ta in. Därför är frågan idag istället om dessa ligor och starka föreningar orkar med att driva sin satsning så hårt som det var tänkt innan Covid-19.

Svensk damelitfotboll lider som så många andra mycket hårt av krisen, det ser det dock betydligt bättre ut än internationellt. Vi har en grundstruktur i svenska idrottsrörelsen och i fotbollen som bottnar i en bred föreningsstruktur vilken är uppbyggd av ideella krafter och inte drivits enbart kommersiellt. Våra föreningar har kompetens att driva elitfotboll utifrån alla dess olika delar.

Världen kommer att vara förändrad efter Covid-19. Ingen vet vad det nya normalläget blir men tidigare självklarheter som resor, större event, folksamlingar och inte minst hur vi förhåller oss till det dagliga arbetet kommer att med all sannolikhet förändras. Vi alla har påverkats både praktiskt och känslomässigt och har på ett brutalt sätt fått lära oss hur sårbart vårt samhälle är. Land efter land har infört undantagstillstånd med starka inskränkningar på rörelsefriheten, det var inget som någon såg komma innan och de globalt negativa ekonomiska effekterna är svåra att överblicka i dagsläget.

För idrotten där stora självklara institutioner som Olympiska spel, internationella mästerskap, ligor och annat tvingats lägga ner och flytta fram medför självklart enorma konsekvenser.

Vi inom intresseorganisationen EFD ser ändå framtiden an med optimism. Vi analyserar löpande fakta vi har och de signaler vi får från omvärlden. Coronakrisen kommer att övergå till något nytt, och då bygger sig svensk damelitfotboll stark igen och utvecklingen fortsätter tillsammans med våra partners.

Svenska Spel, vår huvudsponsor sedan många år, som satsar väldigt mycket på svensk damfotboll, både genom huvudsponsorskapet av Svenska fotbollförbundet, med satsningar på både dam- och herrlandslagen, och genom huvudsponsorskapet av EFD, som efter avtalet med SvFF är företagets näst största satsning inom svensk idrott. Svenska Spel har tagit en tydlig position att stödja organisationsutvecklingen av våra elitklubbar. Tack vare det kan vi fortsätta att skapa talanger i världsklass.

OBOS, en av Nordens största bostadsutvecklare och ligasponsor för OBOS Damallsvenskan tar ställning för vikten att driva jämställdhetsfrågor inom idrotten och uppmanat fler att stötta föreningslivet även i dessa svåra tider då varje satsad krona skapar enorma samhällsvinster.

EFD har ingått ett flerårigt samarbetsavtal med Nordens största tidning, Aftonbladet, som kommer att sända alla OBOS Damallsvenskans matcher, vilket möjliggör att vi når ut till en växande publik med högt kvalitativa sändningar.

Svensk damelitfotboll arbetar hårt, vårdar vår framåtanda även under dessa osäkra tider och vi är fast beslutna att klara av den här krisen. Vår utvecklingsresa ska inget virus stoppa, det är vi inom EFD övertygade om.

 

Annika Grälls, ordförande

Sören Gustafsson, vice ordförande

Patrik Andersson, ledamot

Caroline Strand, ledamot

Niclas Fröberg, ledamot

Charlotta Nordenberg, ledamot

Johan Lindvall, ledamot

Lotti Billengren, ledamot (adj)

Tomas Hoszek, Generalsekreterare