"

Mer än 90 minuter

"

<
21 september, 2021

För oss är fotboll mer än 90 minuter

Varje säsong spelas 364 seriematcher, minst 32,760 minuter elitfotboll av klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan. Samtidigt som spelare, ledare och funktionärer ger allt för att erövra poäng, nå uppsatta sportsliga mål, vinna titlar och underhålla publik på arenor från Piteå till Trelleborg pågår ett arbete för att skapa nya förbättrade miljöer för elitdamfotbollsklubbarna. Därför är fotboll mer än 90 minuter för oss.

Inom EFD arbetar vi med olika projekt tillsammans med våra partners för att ge våra klubbar en hållbar idrottsverksamhet. Dessa hållbarhetsarbeten kan bidra till att förbättra villkoren för damfotbollspelare på flera olika sätt. Nedan följer några exempel:

Jämställdhet: Ett viktigt hållbarhetsmål är att främja jämställdhet inom idrotten. Inom fotbollen finns det fortfarande stora skillnader i villkoren mellan dam- och herrfotboll. Genom att arbeta för jämställda löner, lika möjligheter och resurser för damfotbollspelare, kan hållbarhetsarbetet bidra till att förbättra deras villkor.

Hälsa: Hållbarhetsarbete kan också bidra till att främja psykisk och fysisk hälsa hos damfotbollspelare. Det kan handla om att se till att de har tillgång till stöd, träning och rehabilitering, samt att förebygga psykisk ohälsa, skador och sjukdomar.

Klimat och miljö: Ett annat viktigt hållbarhetsområde är klimat och miljö. Genom att arbeta för minskad klimatpåverkan och hållbar konsumtion kan fotbollsorganisationer bidra till en bättre miljö och en mer hållbar framtid.

Socialt ansvar: Hållbarhetsarbete handlar också om socialt ansvarstagande. Genom att stötta sociala projekt och organisationer, som exempelvis projekt som riktar sig till barn och ungdomar, kan fotbollen och damfotbollsspelare bidra till att skapa en mer rättvis och hållbar värld.

Utbildning och kompetensutveckling: Genom att erbjuda utbildning och kompetensutveckling för tränare kan damfotbollspelare få bättre förutsättningar att utveckla sin fotbollskarriär och nå sin fulla potential.

Motverka korruption: Att identifiera och motverka påverkan från kriminella element är högt prioriterat. Matchfixning är något man inom damfotbollen inte drabbats av – ännu. Tillsammans med expertis inom området belyser vi detta och utbildar för att förebygga.

Sammanfattningsvis kan hållbarhetsarbete inom fotbollen bidra till att förbättra villkoren för damfotbollspelare genom att främja jämställdhet, hälsa, klimat och miljö, socialt ansvar och utbildning.

Senaste nytt

– Walking away wasn’t an option  

25 jun 2024

IFK Norrköping vinner första upplagan av EFD Trophy

17 jun 2024

Elitfotboll Dam fördömer nedsättande kommentarer om elitfotbollsspelare

13 jun 2024

– In every meeting with my players I want to learn something new 

12 jun 2024

EFD Trophy – en fotbollsturnering där framtidens stjärnor samlas

11 jun 2024