De 28 klubbarna inom Elitfotboll Dam som spelar i OBOS Damallsvenskan och Elitettan genomgår under 2023 en utbildning i matchfixning och  hur vi tillsammans ska  förhindra att det tar sig in i elitfotbollen.

Intresset för damfotboll växer globalt och spelandet på matcher i de högsta ligorna omsätter mer för varje år som går. Till exempel omsatte en spelbar match i OBOS Damallsvenskan förra året cirka 20 miljoner kronor varav nästan 12 miljoner omsattes på den asiatiska marknaden. I och med det ökar även risken för att kriminella får upp intresset för våra ligor och genom påtryckningar kan manipulera resultat.

I Sverige har ännu inga fall av misstänkta matcher inom damfotbollen rapporterats, och för att arbeta för att det fortsätter på samma sätt

vill Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, tillsammans med klubbarna utbilda spelare och ledare för att sprida kunskap och förståelse för hur matchfixning kan gå till.

Cajsa Andersson, Målvakt Linköping FC,  är en av de spelare som genomgått utbildningen berättar:

Vi har varit förskonade mot matchfixning i OBOS Damallsvenskan och så vill vi ju att det ska fortsätta vara. Därför är det viktigt att vi som spelare vet vad vi har för ansvar och vad vi kan göra för att förebygga det nu när intresset för ligan ökar.

Även om det inte är ett problem nu är det bra att vara medveten och förstå situationen om den skulle uppstå. För oss är det självklart att det inte ska finnas. Vi spelar utifrån förutsättningen att vi på planen spelar för att vinna på ett rättvist sätt.

Inom Elitfotboll Dam ser man det som mycket viktigt att klubbarnas organisationer blir utbildade i detta viktiga ämne då man är i direktkontakt med elitfotbollen, Tomas Hoszek, Generalsekreterare, förklarar:

– Med mer kunskap och förståelse om vad matchfixning innebär är våra klubbar mer förberedda för vad som kan komma. Än så länge har svensk damfotboll klarat sig från denna problematik och vårt mål är självklart att damfotbollen ska fortsatt vara rent från det.

Alla spelare och ledare i Elitfotboll Dams klubbar har som ett första steg genomfört Svenska Spels egen spelkollsutbildning och som en förstärkning av det besöks man antingen av Dan Korhonen, chef sportsbetting, eller  Andreas Arver  Integrity Officer påSvenska Spel för att få fördjupande kunskap. 

Utbildningsturnén var ett mycket bra initiativ där det var en självklarhet för oss på Svenska Spel att hjälpa till, allt för att även framåt hålla damfotbollen i Sverige fri från matchfixning. Det bästa sättet att göra det på är att utbilda så att medvetenheten finns hos spelare och ledare. Det är viktigt att det finns en kunskap om problematiken i sig men även kring vad som förväntas av de aktiva. Vi har fått ett väldigt fint bemötande ute hos klubbarna med bra uppslutning vilket tyder på att man tar de här frågorna på allvar, berättar Andreas Arver.