"

Mer än 90 minuter

"

<
3 maj, 2024

Elitfotboll Dam har skapat en ny spännande satsning för att öka antalet elittränare inom damfotbollen. Initiativet syftar till att främja utbildning och utveckling av tränare för att stärka kvaliteten och tillväxten av damfotbollen på elitnivå.

Trots en kraftig ökning av dam- och flickfotboll har utvecklingen av kvinnliga elittränare inte följt samma bana. Med denna satsning ämnar Elitfotboll Dam tillsammans med Akea, Sundström Safety, EPOS och GameInsight skapa en långsiktig och hållbar förändring. 

Sundström Safety ligger bakom nätverket EPOS och har redan tagit stora steg för jämställdheten genom arbeta med att få fram fler kvinnliga elittränare. Företaget är idag partner till många klubbar samt specialidrottsförbund och numera även till Elitfotboll Dam.

Det behövs fler kvinnliga förebilder på ledarsidan.

En utmaning som flick- och damfotbollen har är att många slutar spela i åldrarna 16-20 år, visar en studie genomförd av SvFF. En av anledningarna är bristen på kvinnliga förebilder på ledarsidan.

Framgångsrika kvinnliga tränare har en direkt inverkan på damfotbollens framgångar. 

Den internationella fotbollen visar att de mest framgångsrika landslagen på damsidan under de senaste två decennierna har letts av kvinnliga förbundskaptener. Faktum är att hela 15 av de 18 senaste vinnarna i OS, VM och EM har haft en kvinnlig förbundskapten. Ett tydligt vinnande koncept, värt att investera i.

Exempel på framgångsrika kvinnliga tränare är Christina Theune och Silvia Neid som vunnit sju titlar med Tyskland. April Heinrichs, Pia Sundhage och Jill Ellis som kammat hem fem titlar till USA. Sarina Wiegman har två EM-guld med både Nederländerna och England och var nyss i VM-final. Bev Priestman coachade Kanada till OS-guldet i Tokyo för två år sedan då man vann över Sverige efter straffläggning i finalen.

Senaste nytt

Banbrytande Fantasy-satsning av OBOS Damallsvenskan – först i Europa att lansera ett officiellt fantasyspel för en damfotbollsliga

21 maj 2024

Momoko Tanikawa är månadens spelare i april

16 maj 2024

Gjorde årets mål i fjol – nu månadens spelare

10 maj 2024

Nominerade till månadens spelare i april

9 maj 2024

Nominerade till Månadens Spelare i April

7 maj 2024