STADGAR
För den ideella föreningen Elitfotboll Dam – nedan kallat EFD
EFD:s verksamhetsidé
EFD, bildad den 28 oktober 1978 med stadgar antagna den 10 mars 1979 är en frivillig sammanslutning av föreningar tillhörande de två högsta nationella fotbollsserierna för damer i Sverige (för närvarande Damallsvenskan och Elitettan).
EFD:s ändamål är att åstadkomma ett fast samarbete mellan Medlemsföreningarna samt att främja och utveckla damelitfotbollen i Sverige och detta i samarbete med Svenska Fotbollförbundet och dess distrikt på en bredare nivå.
Principen för medlemskap är baserad på den serieindelning som Svenska Fotbollförbundet vid varje tillfälle beslutar. Medlemskap kan därför beviljas föreningar vars representationslag spelar i Damallsvenskan eller Elitettan. Om rätten att spela i Damallsvenskan eller Elitettan övergår från sådan förening till idrottsaktiebolag kan idrottsaktiebolaget ansöka om medlemskap i EFD i föreningens ställe.
Medlem i EFD – oavsett associationsform – kallas nedan i dessa stadgar för Medlemsförening/Medlemsföreningarna.
Varje Medlemsförening som inträder i EFD förbinder sig att följa dess stadgar och fattade beslut.
ALLMÄNNA BESTÄMMELSER
§ 1 EFD:s uppgift
EFD ska fullfölja sitt ändamål genom att skydda Medlemsföreningarnas kollektiva intressen som arbetsgivare och verka som ett samarbets- och samordningsorgan för sina Medlemsföreningar i gemensamma idrottsliga och därmed sammanhängande frågor samt frågor avseende gemensamma kommersiella rättigheter. EFD får bedriva verksamhet i bolagsform ensamt eller tillsammans med tredje part.
Medlemsföreningarna i EFD har beslutat anta ”EFD:s Elitmanual” och ”EFD:s Överenskommelse Ligarättigheter”. Dessa dokuments innehåll utgör basen för EFD:s organisation, verksamhet och värderingar. Dokumenten skall ses över löpande och behandlas på Årsmöte eller Ordinarie Medlemsmöte. Det vid varje tidpunkt gällande dokumentet kallas nedan ”EFD:s Elitmanual” respektive ”EFD:s Överenskommelse Ligarättigheter”. Dokumentens innehåll skall stå i överensstämmelse med EFD:s stadgar.
§ 2 EFD:s behörighet i särskilda frågor
Genom medlemskap i EFD befullmäktigar Medlemsförening EFD
- att företräda Medlemsförening vid förhandling med Svenska Fotbollförbundet om ersättning enligt avtal om upplåtelse av Svenska Fotbollförbundets, Medlemsförenings eller EFD:s rättigheter,
- att för Medlemsförenings räkning teckna för Medlemsföreningarna gemensamma avtal angående upplåtelse av medierättigheter, spelavtal samt kollektivavtal på arbetsmarknaden,
- att för Medlemsförenings räkning teckna för Medlemsföreningarnas gemensamma avtal som inte avses i första och andra att-satserna. Medlemsförening har dock rätt att inom skälig tid, maximalt fjorton (14) dagar, från det den mottagit förslag om sådant avtal anmäla att Medlemsförening inte vill delta i det gemensamma avtalet, samt
- att mottaga Medlemsförenings ersättning från ovannämnda avtal för upplåtelse.
EFD ska redovisa dessa ersättningar enligt separata beslut mellan Medlemsföreningarna och EFD.
§ 3 Sammansättning
EFD består av Medlemsföreningarna, vilka har erhållit medlemskap i EFD, i de två högsta nationella fotbollsserierna för damer i Sverige (för närvarande Damallsvenskan och Elitettan).
§ 4 Tillhörighet m.m.
Medlemsföreningarna är – förutom i EFD – medlemmar i Svenska Fotbollförbundet och är därigenom anslutna till Sveriges Riksidrottsförbund (RF) samt FIFA och UEFA.
Medlemsföreningarna tillhör dessutom ett specialidrottsdistriktsförbund (SDF) inom det distrikt där Medlemsförenings hemort är belägen. Medlemsföreningarna är skyldiga att följa dessa organisationers stadgar, tävlingsregler och beslut fattade av överordnade idrottsorgan.
§ 5 Beslutande organ
EFD:s beslutande organ är:
- Årsmöte
- Ordinarie Medlemsmöte
- Extra Medlemsmöte
- Styrelsen
- Organisationskommittén
Mötena under 1-3 i ovan stycke kallas nedan gemensamt för ”Medlemsmöte”.
§ 6 Firmateckning
EFD:s firma tecknas av styrelsen eller, om styrelsen så beslutar, av två styrelseledamöter gemensamt eller av en eller flera särskilt utsedda personer.
§ 7 Verksamhets- och räkenskapsår
EFD:s verksamhetsår och räkenskapsår omfattar tiden från och med den 1 januari till och med den 31 december. Styrelsens arbetsår omfattar tiden från Årsmötet till och med Årsmötet påföljande år
§ 8 Stadgetolkning m.m.
Uppstår tvekan om tolkningen av dessa stadgar, eller om fall förekommer som inte är förutsedda i stadgarna, hänskjuts frågan för slutligt avgörande till nästkommande Medlemsmöte. I brådskande fall får frågan avgöras av styrelsen, vars beslut på begäran av Medlemsförening kan överprövas på Medlemsmöte.
Medlemsförening förbinder sig genom sitt medlemskap i EFD att i fråga om tillämpning av dessa stadgar inte väcka talan vid allmän domstol. Tvist om tillämpning av stadgarna ska i stället avgöras i enlighet med vad som anges i 35 §.
§ 9 Ändring av stadgarna
Förslag till ändring av dessa stadgar får väckas endast på Medlemsmöte. Förslag till ändring av stadgarna får skriftligen avges av såväl Medlemsförening som styrelsen.
Sådant förslag ska senast en månad före ifrågavarande Medlemsmöte inlämnas till styrelsen, som har att behandla och på Medlemsmötet framlägga detsamma jämte eget utlåtande.
För förslagets antagande fordras att detsamma biträds av minst två tredjedelar av rösterna. Ärende om ändring av stadgarna får inte tas upp till behandling om det inte i kallelsen till Medlemsmötet särskilt angetts.
§ 10 Upplösning av EFD
Förslag till EFD:s upplösning får väckas endast på Medlemsmöte. Förslag till upplösning av EFD får skriftligen avges av såväl Medlemsförening som styrelsen.
Sådant förslag ska senast en månad före ifrågavarande Medlemsmöte inlämnas till styrelsen, som har att behandla och på Medlemsmötet framlägga detsamma jämte eget utlåtande.
För förslagets antagande fordras att detsamma biträds av minst två tredjedelar av rösterna. Ärende avseende upplösning av EFD ärende får inte tas upp till behandling om det inte i kallelsen till Medlemsmötet särskilt angetts.
Skulle EFD upplösas ska de Medlemsföreningarna, som tillhör EFD, då beslut om upplösning vinner laga kraft och som under den senaste tioårsperioden innehaft medlemskap i EFD under minst fem år, erhålla del i EFD:s tillgångar och svara för EFD:s skulder och förpliktelser proportionellt mot antalet medlemsår.
§ 11 Utmärkelser
Person eller Medlemsförening, som genom sina insatser för EFD gjort sig förtjänt därav, kan tilldelas EFD:s utmärkelse vid Årsmötet. Nominering av utmärkelse kan ske av Medlemsförening, styrelsen eller annan person som vid tillfället för nomineringen är aktiv inom Medlemsförening. Det är styrelsen som fattar slutligt beslut om sådan utmärkelse ska tilldelas en, flera eller ingen Medlemsförening eller person.
§ 12 Samverkan och villkorade medel
Medlemsföreningarna ska i god samarbetsanda verka för gemensamma intressen inom damelitfotbollen.
De intäkter som EFD genererar centralt ska fördelas mellan EFD:s kansli och Medlemsföreningarna i enlighet med skriftlig överenskommelse. De medel som fördelas mellan Medlemsföreningarna är villkorade av att Medlemsförening uppfyller gemensamt ställda krav. Varje Medlemsförening är skyldig att ha vetskap om och följa kraven för att erhålla villkorade medel.
Inför varje säsong skickar EFD:s kansli ut till Medlemsföreningarna ett dokument med krav för att erhålla villkorade medel. Dokumentet innehåller också vilka påföljder som Medlemsförening drabbas av vid förseelse. Varje Medlemsförening ska skriftligen godkänna dokumentet och återsända det till EFD:s kansli senast sju (7) dagar efter att Medlemsförening mottagit dokumentet.
EFD:s kansli ska hjälpa Medlemsföreningarna att leva upp till kraven för villkorade medel. Om Medlemsförening trots hjälp inte lever upp till uppställda krav ska EFD:s kansli ge berörd Medlemsförening en skriftlig varning. Om Medlemsförening inte lever upp till ställda krav inom fyra (4) veckor, eller längre tid om EFD:s kansli så bestämt, efter erhållen varning ska EFD:s kansli upprätta ett ärende till Organisationskommittén som får pröva om Medlemsförening ska åläggas påföljd och om Medlemsförening ska få rätt att ta del av villkorade medel.
EFD:s MEDLEMSFÖRENINGAR
§ 13 Medlemskap
Justering av medlemsmatrikeln äger rum på Årsmötet.
Förening som kvalificerat sig för spel i Elitettan kan ansöka om medlemskap. Medlemskap beviljas av Årsmötet. Förening som ansökt om medlemskap räknas från och med Medlemsmötet i november/december, till dess medlemskapet beviljas/avslås, som adjungerad medlem med yttrande- och förslagsrätt men inte med rösträtt på Medlemsmöte.
Ansökan om medlemskap får avslås endast om det kan antas att vederbörande kommer att motarbeta EFD:s ändamål eller intressen eller i övrigt underlåta att följa vad som föreskrivs i dessa stadgar.
Om rätten att spela i Damallsvenskan eller Elitettan övergår från förening till idrottsaktiebolag kan idrottsaktiebolaget ansöka om medlemskap i EFD i föreningens ställe.
De föreningar i Elitettan som nästkommande säsong spelar i division 1 avförs som medlemmar enligt första stycket.
§ 14 Utträde
Medlemsförening som vill utträda ur EFD ska skriftligen anmäla detta till styrelsen och anses därmed omedelbart ha lämnat EFD.
Medlemskap för Medlemsförening som ej kvalificerat sig för fortsatt deltagande i Damallsvenskan eller Elitettan upphör följande Årsmöte.
Medlemsförening som försätts i konkurs ska anses ha utträtt ur EFD när konkursen avslutats eller dessförinnan i och med att Medlemsförening upphör att delta i seriespel i Damallsvenskan eller Elitettan.
Medlemsförening, vars rätt till spel i Damallsvenskan eller Elitettan, övertagits av idrottsaktiebolag ska anses ha utträtt ur EFD i samband med att idrottsaktiebolaget beviljas medlemskap.
§ 15 Medlemsförenings rättigheter och skyldigheter
Medlemsförening:
- har rätt att delta i sammankomster som anordnas för Medlemsföreningarna,
- har rätt till information om EFD:s angelägenheter,
- ska följa EFD:s stadgar, EFD:s Elitmanual och EFD:s Överenskommelse Ligarättigheter,
- ska följa beslut som fattats av EFD:s organ samt i § 4 nämnda organisationers stadgar, bestämmelser och sådana beslut vilka binder Medlemsförening,
- ska följa innehållet i avtal träffade av EFD för Medlemsföreningarna om Medlemsförening inte i enlighet med § 2 tredje punkten anmält att Medlemsförening ej deltar i det gemensamma avtalet.
§ 16 Varning och Sanktion
Medlemsförening som bryter mot sina skyldigheter enligt stadgan kan tilldelas varning, sanktion eller uteslutas allt utifrån graden av överträdelse.
Varning ska tilldelas Medlemsförening när överträdelse mot stadgan anses vara ringa eller mindre allvarlig. Om Medlemsförening inom två (2) år från att Medlemsförening tilldelats varning återigen bryter mot skyldighet som enskilt ovan hade bedömts utgöra en ringa eller mindre allvarlig överträdelse av stadgan ska i stället en sanktion meddelas.
Sanktion innebär att Medlemsförening åläggs att till EFD eller förfördelad Medlemsförening utbetala ett belopp om maximalt fem (5) basbelopp enligt vid tiden gällande lag om allmän försäkring.
Beslut om tilldelande av varning eller sanktion får inte fattas förrän Medlemsförening beretts tillfälle att inge yttrande i ärendet. Medlemsförening ska åtminstone ges fjorton (14) dagars tid att inge sådant yttrande.
Beslut om varning eller sanktion, som inte gäller utebliven medlemsavgift, fattas av Organisationskommittén i första instans och styrelsen i andra instans på sätt som regleras i § 34–35. Av beslutet ska framgå skälen för beslutet.
§ 17 Uteslutning
Vid utebliven medlemsavgift kan endast varning eller uteslutning förekomma. Beslut till följd av utebliven medlemsavgift ska tas av styrelsen och beslutet måste ha föregåtts av utav styrelsen verkställd utredning.
Utöver beslut om varning eller sanktion kan Medlemsförening uteslutas ur EFD om Medlemsförening i väsentligt avseende bryter mot sina skyldigheter enligt stadgan. Beslut om sådan uteslutning ska fattas av Organisationskommittén.
Medlemsförening som riskerar uteslutning ska ges minst fjorton (14) dagar på sig att yttra sig över de omständigheter som föranlett att medlemskapet ifrågasätts.
Om styrelsen eller Organisationskommittén beslutar att utesluta Medlemsförening kan beslutet överklagas till nästa Medlemsmöte. Vid Medlemsmöte krävs minst 2/3 av antalet angivna röster för att Medlemsförening ska uteslutas. Om Medlemsförening överklagar styrelsens eller Organisationskommitténs beslut om uteslutning har Medlemsförening i tiden mellan styrelsen eller Organisationskommitténs beslut om uteslutning och Medlemsmöte yttrande- och förslagsrätt, men inte rösträtt på Medlemsmöte.
MEDLEMSMÖTEN
§ 18 Sammanträden och tidpunkter
EFD håller årligen ett Årsmöte mellan 1 mars och 15 april samt minst fyra Ordinarie Medlemsmöten under perioden maj-januari, varav ett sådant möte ska hållas under perioden november-december efter det att Damallsvenskan och Elitettan avslutats. Styrelsen bestämmer dag och plats inom tidsramen för Årsmöte och Ordinarie Medlemsmöte. Därutöver kan Extra Medlemsmöte hållas.
Om oförutsedda och extraordinära händelser, såsom naturkatastrofer, allvarliga tekniska störningar eller pandemier omöjliggör efterlevnad av ovan tidsram för Årsmöte eller Ordinarie Medlemsmöte, får styrelsen besluta om rimlig avvikelse. Styrelsen ska i sådana fall skyndsamt informera Medlemsföreningarna om skälen för avvikelsen och fastställa en ny tidsplan som ska gälla fram tills den extraordinära händelsen inte längre omöjliggör efterlevnaden.
§ 19 Kallelse
Kallelse till Årsmöte eller Ordinarie Medlemsmöte ska av styrelsen senast fyra veckor före respektive möte tillställas Medlemsföreningarna. Har förslag väckts om stadgeändring, nedläggning eller sammanslagning av EFD eller annan fråga av väsentlig betydelse för EFD eller Medlemsföreningarna ska detta anges i kallelsen.
I kallelse till Årsmöte eller Ordinarie Medlemsmöte ska dagordning bifogas. Styrelsens förslag och eventuellt inkomna förslag från Medlemsföreningarna ska skickas till Medlemsföreningarna och vara de tillhanda senast två veckor före Ordinarie Medlemsmöte.
§ 20 Förslag till ärenden att handläggas vid Årsmöte och Ordinarie Medlemsmöte
Styrelsen ska avge förslag och Medlemsförening har rätt att avge förslag till Årsmöte eller Ordinarie Medlemsmöte.
Förslag från Medlemsförening som ska behandlas på Årsmöte ska vara styrelsen tillhanda senast den 1 februari innevarande år. Förslag från Medlemsförening till Ordinarie Medlemsmöte ska vara styrelsen tillhanda senast fyra veckor före Ordinarie Medlemsmöte.
Verksamhets- och förvaltarberättelser, revisorernas berättelser, verksamhetsplan med budget ska skickas till Medlemsföreningarna och vara Medlemsföreningarna tillhanda senast två veckor före Årsmötet.
Styrelsens förslag och eventuellt inkomna motioner med styrelsens yttrande ska skickas till Medlemsföreningarna och vara Medlemsföreningarna tillhanda senast två veckor före Årsmötet eller Ordinarie Medlemsmöte.
§ 21 Rösträtt samt yttrande- och förslagsrätt på Medlemsmöte
Ansluten Medlemsförening i Damallsvenskan och Elitettan har rätt att vid Medlemsmöte närvara med två representanter. Rösträtt utövas av den ene av dessa. Medlemsföreningarna har en (1) röst vardera. Representanterna ska vara befullmäktigade att föra sin Medlemsförenings talan samt att med för Medlemsförening bindande verkan träffa avtal och fatta beslut, allt inom ramen för EFD:s verksamhetsområde.
Vid Medlemsmöte räknas som Damallsvensk förening sådan Medlemsförening som vid tiden för närmast föregående Årsmöte tillhört Damallsvenskan.
Ledamöter i EFD:s styrelse äger yttrande- och förslagsrätt men ej rösträtt.
§ 22 Beslutsförhet
Medlemsmöte är beslutsmässigt med det antal röstberättigade Medlemsföreningarna som är närvarande på Medlemsmötet.
§ 23 Beslut och omröstning
Beslut vid samtliga Medlemsmöten är bindande för Medlemsföreningarna.
Beslut fattas med bifallsrop (acklamation) eller om så begärs efter omröstning (votering).
Begärs votering, ska denna verkställas efter upprop och, utom vid val, ske öppet. Utgången bestäms genom enkel majoritet av de avgivna rösterna utom vid fall, som anges i § 9 och § 17 fjärde stycket. Vid sluten omröstning och lika röstetal ska lotten avgöra.
Skulle vid öppen votering lika röstetal uppstå, ska den meningen gälla, som företräds av de Damallsvenska föreningarnas majoritet. Om de Damallsvenska föreningarnas mening är delad och lika röstetal uppnåtts även bland dessa, ska EFD:s ordförandes ställningstagande fälla utslaget.
§ 24 Valbarhet
Allmänt gäller för valbarhet att personen i fråga skall vara lämplig för uppdraget och därvid ha den kompetens som kan anses krävas. Person får endast väljas efter att ha genomgått av Medlemsmöte fastställd valbarhetskontroll. Styrelseledamot, inklusive styrelseordförande, får endast väljas om ledamoten inte redan ingått i styrelsen under tolv år eller mer.
§ 25 Ärende vid Årsmöte
På Årsmötet ska följande ärenden förekomma och protokollföras:
- Fastställande av röstlängd för mötet,
- Val av ordförande och sekreterare för mötet,
- Val av två protokolljusterare och tillika rösträknare,
- Fråga om Årsmötet har utlysts på rätt sätt,
- Fastställande av föredragningslista,
- Behandling av styrelsens verksamhetsberättelse för det senaste verksamhetsåret,
- Behandling av styrelsens förvaltningsberättelse (balans- och resultaträkning för det senaste räkenskapsåret),
- Revisorernas berättelse över styrelsens förvaltning under det senaste verksamhets-/räkenskapsåret,
- Fastställande av årsredovisning för sistförflutet år, inklusive disposition av resultat,
- Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen för den tid som revisionen avser,
- Beslut om medlemskap (se § 13) och justering av medlemsmatrikeln,
- Fastställande av verksamhetsplan,
- Fastställande av budget,
- Fastställande av arvoden till styrelsen och revisorer,
- Fastställande av medlemsavgifter,
- Rapport från Organisationskommittén,
- Behandling av styrelsens förslag och i rätt tid inkomna förslag från Medlemsförening,
- Fastställande av antalet styrelseledamöter för det kommande arbetsåret,
- Val av:
- Ordförande, tillika styrelsens ordförande för en tid av två (2) år,
- Tre eller fyra styrelseledamöter för en tid av två (2) år,
- Eventuellt kompletteringsval av styrelseledamöter på ett (1) år (fyllnadsval),
- En revisor jämte suppleant och en lekmannarevisor jämte suppleant, för en tid av ett (1) år. Minst en av revisorerna och dennes suppleant ska vara av
Revisorsinspektionen auktoriserad eller godkänd revisor eller ett registrerat revisionsbolag.
- Ordförande och sex ledamöter till Organisationskommittén. Ordförande väljs för en tid av ett (1) år, halva antalet övriga ledamöter väljs för en tid av två (2) år,
- Ordförande och två ordinarie ledamöter till Valberedningen samt en suppleant för en tid av ett (1) år,
- Eventuella övriga val
- Övriga frågor.
Beslut i fråga av större ekonomisk betydelse för EFD eller Medlemsföreningarna får fattas, om frågan inte finns med i kallelsen till Årsmötet, endast om enighet nås.
§ 26 Ärenden vid Ordinarie Medlemsmöten
Vid Ordinarie Medlemsmöten ska följande behandlas och protokollföras:
- Fastställande av röstlängd,
- Val av ordförande och sekreterare för mötet,
- Val av två protokolljusterare och tillika rösträknare,
- Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt,
- Fastställande av föredragningslista,
- Behandling av styrelsens förslag och i rätt tid inkomna förslag från Medlemsförening,
- Övriga frågor.
Beslut i fråga av större ekonomisk betydelse för EFD eller Medlemsföreningarna får fattas, om frågan inte finns med i kallelsen till Ordinarie Medlemsmöte, endast om enighet nås.
§ 27 Extra Medlemsmöte
Styrelsen kan kalla Medlemsföreningarna till Extra Medlemsmöte.
Styrelse är skyldig att kalla till Extra Medlemsmöte när en revisor eller minst 1/3 av Medlemsföreningarna begär det. Sådan begäran ska ges in skriftligen och innehålla skälen för begäran.
När styrelsen mottagit en begäran om Extra Medlemsmöte ska styrelsen inom fjorton (14) dagar utlysa sådant möte att hållas inom två månader från erhållen begäran.
Kallelse med förslag till föredragningslista ska tillställas Medlemsföreningarna senast sju (7) dagar före mötet.
Underlåter styrelsen att utlysa eller kalla till Extra Medlemsmöte får de Medlemsföreningarna som gett in begäran vidta åtgärderna enligt föregående stycke.
Vid Extra Medlemsmöte får endast det som angetts i föredragningslistan för mötet upptas till behandling. Därutöver ska föredragningslistan innehålla samma frågor som behandlas på Ordinarie Medlemsmöten under § 26 första till femte punkten.
Om beslutsmässighet och rösträtt på Extra Medlemsmöte gäller vad som framgår i § 21–23.
STYRELSEN
§ 28 Sammansättning
Styrelsen består av ordförande samt sex till sju övriga ledamöter. Ordföranden utses av Årsmötet. Styrelsen konstituerar sig själv i övrigt.
Styrelsen är beslutsmässig om minst fyra ledamöter är närvarande och är ense om beslutet.
Förändringar i styrelsens sammansättning kan endast beslutas på Medlemsmöte.
§ 29 Styrelsens åligganden
När Medlemsmöte inte är samlat är styrelsens EFD:s beslutande organ och ansvarar för EFD:s angelägenheter.
Styrelsen har rätt att delegera arbetsuppgifter till annan som är lämplig uppgiften. Styrelsen ska – inom ramen för dessa stadgar – svara för EFD:s verksamhet och fastställa planer samt tillvarata Medlemsföreningarnas intressen.
Det åligger styrelsen särskilt att:
- tillse att för EFD gällande lagar och bindande regler iakttas,
- tillse att för Medlemsföreningarnas gällande avtal iakttas,
- företräda Medlemsföreningarna vid förhandlingar enligt § 2,
- verkställa beslut fattade på Medlemsmöte,
- planera, leda och fördela arbetet inom EFD,
- ansvara för och förvalta EFD:s medel,
- tillställa revisorerna räkenskaper m.m. enligt § 32,
- förbereda Medlemsmöten, och
- gemensamt med styrelsen i Föreningen Svensk Elitfotboll tillsätta gemensam representant i Svenska Fotbollförbundets styrelse.
Styrelsen ansvarar gemensamt för EFD:s tillgångar.
Ordföranden är EFD:s officiella representant. Ordföranden ska leda styrelsens förhandlingar och arbete, övervaka EFD:s arbete samt kontrollera att EFD:s stadgar och övriga för EFD bindande regler och beslut efterlevs. Styrelsen ska besluta om fördelning av arbetsuppgifter i övrigt.
Ordföranden är den representant som till Svenska Fotbollförbundets valberedning föreslås till ledamot i Svenska Fotbollförbundets styrelse.
Den ledamot i styrelsen som utses till sekreterare ansvarar för att göra noggranna och opartiska protokoll över såväl EFD:s som styrelsens sammanträden.
Den ledamot i styrelsen som utses till kassör ansvarar för att göra noggranna räkenskaper, att utkvittera och uppbära utbetalningar samt att ansvara för omhändertagna medel.
§ 30 Kallelse, beslutsmässighet och omröstning
Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden, eller då minst halva antalet ledamöter har begärt det. Sammanträde ska ske genom fysiskt möte, per videomöte, telefon eller genom skriftlig handläggning. Ordföranden väljer sammanträdesform.
Styrelsen är beslutsmässig när samtliga ledamöter kallats och då minst halva antalet ledamöter är närvarande. För alla beslut krävs att minst hälften av styrelsens samtliga ledamöter är ense om beslutet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. Röstning får inte ske genom ombud.
Vid sammanträde ska protokoll föras. Protokoll ska justeras av mötesordförande och av särskilt utsedd protokolljusterare. Avvikande mening ska antecknas till protokollet om så begärs. Om sammanträde inte är ett fysiskt möte, och protokoll inte förts, ska handläggningen och beslut vid sådant möte anmälas till och protokollföras vid närmast därefter följande fysiska möte.
VALBEREDNINGEN
§ 31 Sammansättning och åligganden
Lekmannarevisorn har till uppgift att förelägga Årsmötet förslag på ordförande samt två övriga ledamöter jämte en suppleant i valberedningen, i enlighet med vad som framgår avseende valbarhet i § 24 och sammansättning i denna § 31. Lekmannarevisorns förslag ska senast tre (3) veckor innan Årsmötet tillställas styrelsen.
Valberedningen består av ordförande och två ledamöter, jämte en suppleant, valda av Årsmötet för ett år. Suppleant kallas endast vid ordinarie ledamots förfall. Ordförande, ledamot eller suppleant av valberedningen får inte tillhöra styrelsen eller fungera som revisor. EFD ska verka för mångfald och tillse att Valberedningen ska bestå av kvinnor och män. Det underpresenterade könet ska vara representerat med minst en tredjedel.
Valberedningen sammanträder när ordföranden eller både de två övriga ledamöter så bestämmer.
Medlemsförening får när som helst, och senast den 1 december, till Valberedningen skicka förslag på personer för valen under punkterna § 25 nittonde punkten, a-d och g.
Styrelsens ledamöter, som är aktuella för omval, ska senast den 31 oktober meddela valberedningens ordförande om denne ej står till förfogande för omval.
Det åligger valberedningen att sammanställa och föreslå kandidater till kommande Årsmöte. Valberedningen är skyldig att först göra sig underrättad om huruvida de personer som föreslås är villiga att åta sig uppdraget.
Valberedningen överlämnar förslag på ledamöter till styrelsen senast tre (3) veckor innan Årsmöte hålls.
Valberedningen ska senast sex (6) veckor innan Årsmötet informera de personer som inte föreslås av valberedningen till omval.
Valberedningen ska tillse att de personer som kandiderar till val enligt punkterna § 25 nittonde punkten, a-d och g genomgår av Medlemsmöte fastställd valbarhetskontroll.
Valberedningens beslut protokollförs. Efter Årsmöte överlämnas protokollet till styrelsen.
Valberedningen ansvarar för alla val enligt stadgan, förutom valet av valberedning samt till Organisationskommittén.
Ledamot i Valberedningen, företrädesvis Valberedningens ordförande, utgör EFD:s representant i Svenska Fotbollförbundets valberedning.
REVISORER
§ 32 Revision
Revisorerna har rätt att fortlöpande ta del av EFD:s räkenskaper, Årsmötes- och styrelseprotokoll och övriga handlingar.
EFD:s räkenskaper ska vara revisorerna tillhanda senast en månad före Årsmötet.
Revisorerna ska granska styrelsens förvaltning och räkenskaper för det senaste verksamhets- och räkenskapsåret samt till styrelsen överlämna revisionsberättelse senast fjorton (14) dagar före Årsmötet.
Revisorerna ska också tillstyrka eller avstyrka ansvarsfrihet för styrelsen.
PRÖVNINGAR, TVISTER OCH BROTT MOT STADGAN
§ 33 Organisationskommittén
EFD ska verka för mångfald och tillse att Organisationskommittén ska bestå av kvinnor och män. Det underpresenterade könet ska vara representerat med minst 40 procent.
Organisationskommittén består av ordförande och sex ordinarie ledamöter. Organisationskommittén ska bestå av förtroendevalda och/eller tjänstemän från EFD:s Medlemsföreningar.
Medlemsförening får när som helst, och senast den 1 december, till styrelsen skicka förslag på personer för val till Organisationskommittén till kommande Årsmöte. Förändringar i Organisationskommitténs sammansättning kan endast beslutas på Medlemsmöte. Det åligger styrelsen att sammanställa och föreslå kandidater till kommande Årsmöte. Styrelsen är skyldig att först göra sig underrättad om huruvida de personer som föreslås är villiga att åta sig uppdraget. Styrelsen ska tillse att de personer som kandiderar till val för Organisationskommittén genomgår av Medlemsmöte fastställd valbarhetskontroll.
Organisationskommittén ska sammanträda när ordföranden eller tre ledamöter så bestämmer. Organisationskommittén utser inom sig vice ordförande.
Organisationskommittén utövar prövningsrätt som första instans i frågor som regleras i EFD:s Elitmanual samt EFD:s Överenskommelse Ligarättigheter.
Organisationskommittén är beslutsför när ordförande samt minst tre övriga ledamöter är närvarande. Vid omröstning ska vid lika röstetal, ordföranden vid mötet ha utslagsröst. Ledamot får inte handlägga eller närvara vid beslut om prövning avser Medlemsförening som ledamot har eller har haft anknytning till.
Organisationskommittén ska handlägga ärenden som ligger för prövning skyndsamt och meddela beslut senast sju (7) dagar efter handläggningen av ärendet avslutats.
Organisationskommittén beslut kan överklagas till styrelsen senast tre veckor från dagen då Organisationskommittén meddelat sitt beslut.
§ 34 Styrelsens överprövning av Organisationskommitténs beslut
Styrelsen ska som andra och slutlig instans handlägga och besluta i ärenden om besvär över av Organisationskommittén fattade beslut.
Styrelsen ska handlägga ärenden som ligger för prövning skyndsamt och meddela beslut senast sju (7) dagar efter handläggningen av ärendet avslutats.
Styrelsens beslut kan inte överklagas.
§ 35 Tvister
Tvist som uppstår mellan Medlemsföreningarna ska i möjligaste mån lösas av Medlemsföreningarna själva i godo. Om Medlemsförening önskar kan tvistefrågan hänskjutas till styrelsen för medling.
Om Medlemsföreningarna inte kan lösa uppkommen tvist i godo ska tvist avgöras av Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd i enlighet med av Svenska Fotbollförbundets styrelse fastställt reglemente rörande skiljenämnd. Medlemsförening får inte väcka talan mot annan Medlemsförening vid allmän domstol. Av Årsmötet reviderade och antagna 2025