I söndags, den 17 januari sändes ett reportage på SVT Sport med titeln ” Damfotbollens renässans ska börja i Florens” . Där suveräna Kristina Kappelin speglade Serie A-laget Fiorentinas fantastiska satsning på damlaget. Fiorentina Women’s Football Club där bland annat fd Kopparbergs/Göteborg FC:s spelaren Lisa Ek spelar.

I intervjun med Sandro Mencucci, ansvarig för damlaget, presenterar han att Fiorentina önskar lägga fram ett förslag till UEFA som handlar om ett krav på att samtliga herrklubbar som deltar i Europa League och Champions League måste ha ett damlag. Detta för att ge damfotbollen en skjuts framåt.

Att lägga över damfotbollens ansvar på herrklubbarna tror jag inte att det är den enda lösningen för att stärka klubb- och ligautveckling inom damfotbollen.

49 länder i Europa* har en nationell liga, men nivån varierar.  Utvecklingen ser olika ut i Europa och världen. Det krävs att det finns fler verktyg för att stärka damfotbollen.

I en av FIFA:s publikationer ”Women’s Football Development Programmes and Guidelines 2015-2018” presenterades det att ett FIFA:s prioriterade områden är att hjälpa att bygga hållbara ( professionella) nationella och regionala tävlingar på olika nivåer.
Samtidigt i Women’s Football Survey”,  som görs bland FIFA:s medlemsnationer,  presenteras det att klubb- och ligautveckling inte är prioriterat.
EFD ställde frågan till administrationen på FIFA hur arbetet med en uttalad prioritering då den inte överensstämmer med synen hos medlemmarna. Hur ska man ändra det och vilka aktiviteter behövs?
Svaret vi fick var att FIFA kommer att fortsätta arbetet gentemot medlemmarna men ska det ske en förändring måste det komma från medlemmarna själva.

Att ställa en kravbild kan säkert i vissa länder ge en skjuts till utvecklingen. Italien ställer kravbilden att herrlagen i Serie A från och med 2015/16 måste ha en ungdomsverksamhet på flicksidan.  Förhoppningsvis är det ett bra instrument för att öka antalet utövare som i dagsläget är cirka 22 000 spelare i Italien. (Sverige 170 000 spelare) I Turkiet har ekonomiska medel delats ut till Fenerbahce och Galatasaray för att starta damverksamheter och motivera utveckling av damfotbollen bland andra klubbar.

Herrklubbarna har oftast organisationer och större ekonomiska resurser, vilket underlättar arbetet. Men vad händer när det inte spelar i Serie-A? Vad händer när de i så fall inte spelar i Champions Leauge? Kommer damverksamheten då läggas ned?

Damfotbollen behöver vare sig den ligger i en befintlig herrklubb eller är en egen förening  en långsiktig strategi. En strategi som ska krävas och vad som behövs för att utveckla och stärka damlaget, spelarutvecklingen , etc.

Om ett krav skulle ställas på klubbarna hur påverkar det förbundets arbete på klubb- och ligautvecklingen? Kommer den upp på prioriteringslistan eller läggs ansvaret helt på herrklubben? I dagsläget ligger de flesta damligorna under förbunden vilket väcker frågan om den långsiktiga klubb- och ligautvecklingen behandlas med lägre prioritet.

Många spelare i bland annat Spanien har uttalat att de upplever en förbättring när det gäller damklubbfotbollen i Spanien. Förra året startade herrorganisationen LaLiga en damsektion där lagen från högsta serien ingår. De har även öppnat upp för att i framtiden ta in andra ligan.

Motsvarigheter till EFD och LaLiga Feminin , organisationer som blandat annat har målsättningen av utveckla ligorna tillsammans med klubbarna, är sällsynta. Vi på EFD ser fram emot besök av LaLiga under början av februari.
Inom ECA:s damkommitté** kommer bland annat en workshop att äga rum i mars med temat strategi och organisation. En fråga som inom kommittén anses som den viktigaste i dagsläget. 

Satsningen i Fiorentina och andra herrklubbar är fantastiska men framtiden för att utveckla och driva damfotbollen behöver fler verktyg. Att skapa mer plats åt damfotbollen, skapa bättre förutsättningar och verkligen se till att marknadsmässigt stärka damfotbollen.
Framförallt behöver vi att fler prioriterar damfotboll.

Läs även tidigare publicerad artikel:
Klubbfotbollen är framtiden
Linda Wijkström
Generalsekreterare
Elitfotboll Dam

*Publikation UEFA: Women’s football across the national associations 2015-2016.
** Europeans Club Association (ECA) startade en damkommitté 2013. Läs mer om ECA:s damkommité http://www.ecaeurope.com/about-eca/structure/eca-working-groups1/