Tess Olofsson dömde sin första fotbollsmatch som trettonåring. Tjugo år senare åker hon till Australien för att döma sitt livs första VM. Men vägen till domartoppen har varit hård – särskilt som kvinna.
– Som elitdamdomare är det svårt att få ihop livspusslet. Många av oss som dömer på elitnivå har heltidsjobb och att gå ner i tjänst är svårt då domarersättningen är så låg. Så att DB Schenker stöttar oss betyder jättemycket, säger hon.

Tess Olofsson, 35, började spela fotboll i IFK Klagshamn när hon var fem år. Åtta år senare debuterade hon som domare.

Jag var 13 år när jag och några andra tjejer blev tillfrågade om att hjälpa till att döma matcher i Åshöjdens cup. Det glömmer jag aldrig. Vi blev väldigt påhoppade verbalt. Minns så väl hur en av tränarna stod med armarna i kors utan att säga ett ljud om det som sades och skreks till oss som dömde, säger hon.

”Shit, ska en tjej döma”

Tess Olofsson menar att det som tonåring inte var en lätt situation. Dels kanske man inte hunnit få så mycket skinn på näsan än, dels vet man inte exakt vad som förväntas av en.

Vi hade precis börjat döma. Det här var ju det första vi gjorde i domarsammanhang. Det var ett oerhört tufft klimat och det var bara jag som fortsatte att döma efter cupen. Jag är ganska lång och det har varit en fördel eftersom många trodde jag var äldre än jag faktiskt var. Under mina första år tog hälften mig på allvar medan hälften tänkte ”shit, ska en tjej döma?!”. Nu är det mycket bättre även om det fortfarande finns fördomar. Som kvinna har du mycket att bevisa innan du får samma respekt som männen.

Fick oväntad hjälp att fortsätta

Men trots alla påhopp från både föräldrar och spelare blev den där cupen helt avgörande för Tess Olofssons domarkarriär.

Jag går av planen efter en ännu en match med hårt klimat och känner att det här ska fasen inte knäcka mig. I samma ögonblick går jag förbi en mamma som sitter på en filt intill sidlinjen. När jag passerar henne säger hon ”Gud vad du är modig”. Då var det som om allt föll på plats och hon fick mig att tro på mig själv och känna hopp. Mötet med henne har tagit mig dit jag är idag. Och jag önskar så att få träffa henne igen någon gång. Det hade varit kul att få berätta vad hon betytt för min domarkarriär.

Och den där upplyftande kommentaren har tagit Tess Olofsson långt. Faktiskt ända till andra sidan jorden. Hon är nämligen en av 33 domare – och enda svensk – som ska döma fotbolls-VM i Australien i sommar. Men vad krävs egentligen för att hon ska få sällskap av fler svenskor nästa mästerskap?

Jag tänker att vi elitdomare spelar stor roll för att locka nya lovande talanger. Vi är viktiga för att inspirera andra som är sugna på att göra samma resa. Och visa att det finns alternativ till drömmen om att bli fotbollsproffs. Att du faktiskt kan livnära dig på att döma.

DB Schenkers stöttning avgörande

Men det är en bra bit kvar innan elitdamdomarna tjänar lika mycket som männen. Det var en av anledningarna till att DB Schenker gick in och stöttade damdomarna i Sveriges två högsta ligor: OBOS Damallsvenskan och Elitettan. Ett oerhört viktigt samarbete, menar Tess Olofsson.

Det betyder jättemycket att DB Schenker stöttar oss för att skapa bättre ekonomiska förutsättningar. Många damdomare har heltidsjobb och det är svårt att gå ner i tjänst då domarersättningen inte är så hög. Många inser nog inte hur mycket tid detta tar, med förberedelser, träning, genomgångar av tidigare matcher, för att inte tala om alla resor. Vi har fått mer uppmärksamhet nu och det är jättekul.  

Damfotbollen ökar i popularitet

Damfotbollen har fått ett rejält uppsving de senaste åren. Mycket tack vare det framgångarna för det svenska landslaget. Nu kan det vara uppåt 20 000 besökare på en toppmatch, berättar Tess Olofsson.

Och eftersom kvaliteten på spelarna i Damallsvenskan och Elitettan ökat måste domarna haka i utvecklingen för att kunna ge spelarna rätt förutsättningar.  

För att göra det krävs träning, träning och åter träning. Tess Olofsson, som var polis innan hon blev domare på heltid, kör upp till åtta pass i veckan där hon varvar löpning, intervallträning och rehab om det behövs. Men som domare kan du inte enbart fokusera på kroppen – även knoppen måste få sitt.

Jag tittar på väldigt mycket fotboll, både live och på tv. Det gör jag för att gå igenom olika situationer. Vi domare har också ett program där vi kan gå in och titta på specifika matcher och situationer.

Att vara så förberedd som möjligt underlättar med tanke på att du som elitdamdomare byter kollegor hela tiden. Och det är inte ovanligt att domare som ska döma en match ihop aldrig träffats innan. När Tess Olofsson åker ner till Australien vet hon inte i förväg vilka team hon kommer ingå i eller vilka matcher hon ska döma som huvud- eller fjärdedomare. Det får hon veta ett par dygn innan.

Fast vi kommer köra lite domarkurser innan för att jobba ihop oss.

Har du någon drömmatch som smäller lite högre än andra att döma?

Jag är taggad inför varje match, oavsett vilken serie det är. Men det vore så klart en dröm att få döma en Champions League-final, VM och OS. Och att döma Allsvenskan som huvuddomare. Men det är tufft att vara elitdamdomare. Man måste nog vara lite knäpp för att fortsätta, säger Tess Olofsson och skrattar.