Hela samhället lever under en väldigt speciell verklighet där ett av naturens verktyg för att skapa balans i ekosystemet skoningslöst drabbar hela samhällsstrukturen, utan gränser eller speciell hänsyn till branscher eller person.
Här gäller det att värna om de mänskliga grundvärden som präglar vårt samhälle. Från hänsyn till riskgrupper till föreningsverksamhet och god hälsa.
Fotbollen som företeelse och damfotbollen i synnerhet har alltid tagit ett stort ansvar för samhällsfrågor av olika slag, allt från inkludering, jämställdhet till att skapa möjlighet till rörelse.
Inom EFD, som arbetar med det högsta prestationssegmentet inom svensk damfotboll, har vi som utgångspunkt att försöka hålla verksamheten igång så gott det någonsin går för att fortsätta hålla den viktiga samhällsposition vi har. Utan spel kommer unga att tappa möjligheten att se upp till sina idoler och mångas drömmar riskerar att gå förlorade.
Under den här kristiden arbetar vi med att försöka säkra de värden som våra partners har i överenskommelser för att på så vis kunna stötta våra medlemsföreningar till fortsatt verksamhet.
Fotbollen behöver stå enad och därför ingår vi i en arbetsgrupp som leds av Svenska Fotbollförbundet där kompetens från ligorna (OBOS Damallsvenskan, Elitettan, Allsvenskan och Superettan), medicin, tävlingsteknik och juridik också ingår. Den gruppen träffas regelbundet och tar viktiga beslut rörande tävlingarna.
Alla beslut kommuniceras därefter officiellt via Svenska Fotbollförbundets hemsida och ligornas (EFD samt SEF) samtidigt.
Inom EFD har vi skapat två arbetsgrupper med referensgrupp till vardera, där vi arbetar fram olika förslag till lösningar för när och hur vi kan hantera en ny seriespelsordning, förutsatt att det inte påverkas negativt av regleringar från regering och folkhälsoinstitut.
Stora värden och många människor blir påverkade av det här arbetet då fotboll är den överlägset största idrotten i Sverige.
Tomas Hoszek
Generalsekreterare
Annika Grälls
Ordförande