Problemet med uppgjorda matcher blir allt vanligare, men hittills har inga fall av matchfixning rapporterats inom svensk damfotboll. I satsningen ”Sveriges onödigaste stödlinje” uppmärksammas arbetet mot spelfusk med ny sajt, www.matchfixning.com, och en stödtelefon för den som utsätts för påtryckningar.
”Sveriges onödigaste stödlinje’ är ett namn med glimten i ögat, men med en allvarlig underton. I svensk damfotboll finns det ännu inga rapporter om uppgjorda matcher. Men det kommer sannolikt komma och det råder stor okunskap hos många om hur matchfixning kan gå till. Vi vill agera förebyggande, både med utbildning och genom att skapa opinion, så att stödtelefonen förhoppningsvis blir lika onödig i framtiden som idag”, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare för Elitfotboll Dam, EFD.
Initiativet är en del av EFD:s långsiktiga hållbarhetsarbete mot antikorruption. Bakom idén står fleråriga hållbarhetspartnern Pulsen Group, som tidigare bland annat stöttat i EFD:s strategiarbete och i framtagningen ett långsiktigt manifest för svensk damfotboll, med namnet ”Mer än 90 minuter”.
”Damfotbollen är på en fantastisk resa där man skapar något helt nytt och unikt inom sporten. Men god affärsetik och antikorruption är viktiga områden inte bara inom affärsvärlden utan även i fotbollen. Med det här initiativet vill vi hjälpa till att skapa kunskap och diskussion om problemet och hur vi bäst fortsätter bygga fair play inom damfotbollen”, säger Jonus Bartholdson, VD för Pulsen Group.
Genom initiativet lanseras sajten www.matchfixning.com, med exempel på hur matchfixning kan gå till, hur de globala kriminella nätverken tjänar pengar på det och vilka förödande konsekvenser uppgjorda matcher har både för spelarna, klubbarna och för idrotten i stort. Men här finns även råd till den som är utsatt för påtryckningar, eller misstänker att någon i laget är det.
Här finns dessutom länkar till de whistleblowerfunktioner som redan idag finns framtagna samt ett telefonnummer dit spelare eller andra kan höra av sig om man är drabbad eller har frågor.
”Elitfotboll Dam har tillsammans med klubbarna och partners arbetat med de här frågorna i flera år, bland annat med utbildning och andra förebyggande åtgärder. Vi vet att med stigande intresse för damfotbollen och fler möjligheter att spela på matcherna så ökar riskerna för påverkan av kriminella nätverk”, säger Tomas Hoszek. ”För spelare som utsätts är det en enorm press, samtidigt som det för klubbarna blir ohållbart om man misstänker att inte alla på plan har samma mål.