Elitfotboll Dam arrangerade sitt första hållbarhetsseminarium med inbjudna föreläsare och gäster under torsdagen i Göteborg.
– Det har varit över 100 personer här idag och lyssnat på ett fantastiskt gäng talare, säger Annika Grälls, ordförande i Elitfotboll Dam.

När Elitfotboll Dam bjöd in till hållbarhetsseminarium på Scandic Göteborg Central slöt både talare och åhörare upp. Viaplays Suzanne Sjögren modererade och på agendan fanns tre huvudteman som genomsyrades av en vilja att skapa en positiv, hållbar utveckling tillsammans.

– Jag tror att vi ser fler och fler som tycker att det är viktigt att kunna bidra till ett hållbart samhälle. Det är därför vi jobbar med de här frågorna, eftersom våra klubbar gör oerhört mycket ute i lokalsamhället, på äldreboenden, de jobbar med integrationsfrågor, så att partners får se vilka möjligheter som finns.

Bland talarna under dagen fanns bland annat befintliga partners. Kajsa Nylander representerade Svenska Spel, Marianne Gjertsen Ebbesen representerade OBOS och Jonus Bartholdson pratade om vad Pulsen Group gör för en hållbar framtid inom damfotbollen, med flera kommande initiativ.

– Vi tycker att det är väldigt, väldigt viktigt med hållbarhetsarbetet för damfotbollen som helhet. Vi ser att det har diskuterats mycket här idag, att drömmen om att nå framgång i sin karriär måste kompletteras med ett stort fokus på hela individen. Där har vi försökt bidra i dialog med EFD, säger Jonus Bartholdson.

– Det är fantastiskt intressant att lyssna på andra. Man sitter mycket på sin egen kammare och tänker och jobbar, men det är också otroligt intressant att se hur andra ser på saker och ting. Det föds mycket tankar och idéer här som man kan ta vidare.

Svenska landslaget klev nyligen upp som etta på FIFA:s världsranking efter att ha vunnit brons i VM i Australien och Nya Zeeland. Det internationella perspektivet under EFD:s hållbarhetsseminarium gavs bland annat av norska fotbollsförbundets ordförande Lise Klaveness och Jerome Perlemuter, ordförande för World Leagues Forum.

– När vi tittar på all statistik från olika damligor så ser vi att Sverige ligger mycket längre fram i utvecklingen i relation till andra jämförbara länder. Sverige har visat vägen framåt, nu är det upp till de andra att komma ikapp på sina sätt. Under VM så var OBOS Damallsvenskan sexa på listan över ligor med flest antal spelare. Det är en enorm siffra för det här landet, konstaterar Jerome Perlemuter.

Viaplay tog över sändningsrättigheterna för OBOS Damallsvenskan på ett femårsavtal inför säsongen 2022, och under EFD:s hållbarhetsdag blev Viaplay Sveriges sportchef Lotta Folcker den senaste i raden att mana till handling som kan stärka damfotbollen.

– Vi ser flera positiva tendenser, men vi kan inte tänka ”sen”, vår tid är nu. Låt oss se till att göra detta tillsammans.

Under en fullspäckad dag stod totalt över 20 personer på scenen – samt Moya Dodd, som anslöt på länk från Australien – och gav sina perspektiv och delade med sig av sina erfarenheter. Elitfotboll Dam:s hållbarhetsseminarium kommer att vara ett återkommande årligt seminarium.

Text: Jonas Jacobsson
Bild: ISP