Under fredagen överlämnade Elitfotboll Dam en framställan till Svenska fotbollförbundet (SvFF). Den gäller önskemål att flytta det fyra veckor långa transferfönstret från nuvarande 15/6 – 11/8 till en för klubbarna bättre period mellan 3/8 – 31/8.

Bakgrunden till framställan är att klubbarna ser ett problem i att  internationella klubbar som vill köpa svenska spelare ofta har ett transferfönster som stänger senare i Sverige. Då internationella övergångar i hög utsträckning sker under senare delen av augusti är risken för de svenska klubbarna att man inte kan ersätta en såld spelare.

Vi försöker ständigt utveckla damfotbollen och ge våra klubbar så bra förutsättningar som möjligt. Att flytta transferfönstret ökar klubbarnas chanser att möta konkurrensen i ett internationellt sammanhang och det är viktigt för oss, menar EFD:s sportchef Stefan Alvén.

EFD-klubbarna vill även ha möjligheten att förstärka truppen inför de inledande UWCL-kvalmatcherna i augusti och september. En annan faktor som påverkar önskan om flytt är att större internationella mästerskap på landslagsnivå ofta spelas under juli, vilket innebär att behovet av att registrera spelare för matchspel under den perioden är mindre.

Förslaget underlättar för oss som kämpar om spelare och platser i Champions League och vi hoppas att det blir verklighet redan nästa år, säger Lovisa Ström sportchef i Kristianstads DFF.

Mot beskriven bakgrund framställer nu Elitfotboll Dam att sommarens registreringsperiod för professionella damer flyttas till perioden från och med den 3 augusti till och med den 31 augusti, med verkan från 2022. Den inledande registringsperioden på säsongen (fr.o.m. den 8 januari t.o.m. den 31 mars) föreslås kvarstå som tidigare.