Under våren utbildas spelare och ledare i OBOS Damallsvenskan och Elitettan i ämnet matchfixning. Utbildningen, som initierats av klubbarnas huvudsponsor Svenska Spel, genomförs i ett samarbete mellan Elitfotboll Dam och Svenska Fotbollförbundet.
Utbildningarna för klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan är bara en av många satsningar Svenska Spel har i arbetet mot matchfixning. I början av april skickades en digital spelansvars- och matchfixningsutbildning till drygt 2 300 fotbollsföreningar anslutna till sponsringsprojektet Gräsroten.
Inom Elitfotboll Dam ser man det som mycket viktigt att alla inblandade i organisationen är utbildade i detta viktiga ämne då man är i direkt kontakt med elitfotboll, därför har nu samtliga i EFD:s kansli och styrelse genomfört spelansvars- och matchfixningsutbildningen.
– Att skaffa sig kunskap är att ta ansvar. Vi som finns inom fotbollen behöver förstå matchfixing och spelmissbruk och mekanismerna bakom för att aktivt kunna bidra till ett förebyggande arbete, men också att vara uppmärksamma och anmäla när så krävs, säger Annika Grälls, Ordförande i EFD.
Kraftig ökning av spel på Damfotboll
Hittills har svensk damfotboll varit förskonad från misstankar om matchfixning, men risken har ökat kraftigt de senaste åren när intresset för att spela på matcherna blivit större. Under förra året var det hela 281 spelbolag som erbjöd spel på matcherna i OBOS Damallsvenskan, en ökning med 81 procent sedan 2015.
Under våren har matchfixning diskuterats flitigt runt om i Sverige. Då i stort sett all idrott världen över satts på paus på grund av coronapandemin har spelbolag världen över tappat i stort sett hela sitt sportspelsutbud. Men blickarna har riktats mot Sverige där det ändå har spelats träningsmatcher, och hundratals spelbolag från världens alla hörn har erbjudit spel på matcher i låga divisioner. Därmed har också risken för matchfixning ökat.
Svenska Spel, huvudsponsor till samtliga klubbar i OBOS Damallsvenskan och Elitettan samt till Svenska Fotbollförbundet, initierade i vintras en utbildningsturné i ämnet matchfixning. Samtliga klubbar ska utbildas och under våren har det visat sig att turnén blivit viktigare än vad man kanske hade trott.
Läs mer om Svenska spels initiativ här