Elitfotboll Dam (EFD) tar kraftigt avstånd från de nedsättande kommentarerna som riktats mot en damelitfotbollsspelare senaste dagarna. Situationen på sociala medier efter matchen Kristianstad DFF – BK Häcken är oacceptabel.
– Dessa kommentarer, som en spelare har fått utstå på sin arbetsplats och i offentliga forum är oacceptabla, under all kritik och strider mot de grundläggande principerna inom sporten. Vi och våra klubbar vill med detta markera mot den här typen av ageranden mot våra utövare, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare i Elitfotboll Dam.
Efter helgens omgång stod topplagen Kristianstad DFF och BK Häcken inför ett spännande möte. En viktig match som präglades av skickliga individuella prestationer. Mötet fick också ett eftermäle av annan karaktär, med glåpord av nedsättande och sexistisk karaktär på sociala medier. Kommentarer som var nedsättande både mot enskild spelare och damelitfotbollen.
– Damelitfotbollen har de senaste åren fått en ny verklighet med stor medial uppmärksamhet, där fler följer och ser matcherna både på plats och via TV vilket är fantastiskt – något vi anser att båda våra högsta svenska damligor och spelare förtjänar. Det som däremot blev tydligt under helgen är att det än idag lever kvar gamla förlegade attityder med nedsättande kommentarer om damelitfotbollsspelare. Det är ledsamt och något alla måste jobba med att få bort, säger Anders Billström, ordförande i Elitfotboll Dam.
Tidigare i år inträffade en annan uppmärksammad händelse, i matchen mellan IFK Göteborg och Vittsjö GIK, där det skreks glåpord från läktaren.
– Både dam- och herrspelare får ta emot kritik för sina prestationer, men det här är något helt annat. Detta tar vi i Elitfotboll Dam med klubbar avstånd från. När det handlar om att dessa fotbollsspelare är just kvinnor blir det samtidigt en kraftig påminnelse om de strukturella problem som finns i samhället, säger Hoszek.
Elitfotboll Dam uppmanar alla inom fotbollen; supportrar och inte minst media och andra intressenter att engagera sig aktivt i att bekämpa dessa attityder och främja en mer inkluderande och respektfull miljö.
– Det är vår medmänskliga och professionella skyldighet att visa respekt mot våra spelare och arbeta för att deras arbetsmiljö är fri från sexism, trakasserier och diskriminering. Supportrar, klubbar, sponsorer och media bör stå upp och säga ifrån. Vi måste alla ta vårt ansvar för att skapa en miljö där alla fotbollsspelare oavsett kön kan känna sig trygga och respekterade. Det här arbetet måste vi göra tillsammans, avslutar Anders Billström