Tillsammans med OBOS Damallsvenskans titelsponsor OBOS har Elitfotboll Dam tittat på medel för att under 2020 stödja sex fotbollsklubbar och deras samhällsengagerande projekt. En av de klubbar som tilldelas medel är Vittsjö GIK med projektet Läxläsning. 

Vittsjö GIK har bidragit till att hålla orten Vittsjö levande genom sin föreningsaktivitet. Och av ortens 1 800 invånare är det många som har gett sitt stöd tillbaka till föreningen, med allt från ogräsrensning och matchvolontärer till bakning till loppmarknader och matcher.

Fotbollen har stor betydelse i detta lilla samhälle, säger Erika Nilsson, ordförande för damsektionen i Vittsjö GIK. I vår klubb tror vi på dubbelt värdeskapande, och därför drog vi igång projektet Läxläsning på Vittsjö skola.

Vittsjö skola är en F-6-skola med fritids, och cirka 200 barn i den dagliga verksamheten. Genom projektet Läxläsning åker de allsvenska damerna i Vittsjö GIK ut till skolan, hjälper barnen med deras läxor – och spelar fotboll med dem.

Eleverna uppskattar verkligen att få prata med och lära känna sina idoler, säger Emma Snygg, fritidspedagog på Vittsjö skola. Antalet barn på läxhjälpen har ökat, och de barn som inte brukar spela fotboll på rasterna är med när tjejerna kommer.

Projektet är initiativtaget av Vittsjö GIK i samarbete med Emmaljunga Barnvagnsfabrik och Snapphanebygdens Sparbank. Tack vare medlen från OBOS kommer läxläsningen och fotbollsmatcherna att kunna fortsätta på Vittsjö skola.

Vi har fantastiska tjejer i Vittsjö GIK som delar med sig av erfarenheter och kunskaper och stöttar eleverna på olika vis, säger Erika Nilsson. Det känns fint att vi har kunnat bidra till bygden genom detta projekt.