Varje månad utser Elitfotboll Dam genom en expertjury bestående av ligornas kaptener, en panel av fotbollsexperter och supportrarnas röst månadens spelare i både Elitettan och OBOS Damallsvenskan. Den spelare som enligt juryn gjort störst avtryck i sin liga under månaden tar hem titeln tilldelas 10,000 kr av huvudsponsorn Svenska spel, pengar som vinnaren själv får skänka till valfritt samhällsengagerande projekt i sin förening.

Sara Pettersson, sponsringsansvarig på Svenska Spel, berättar varför och betonar vikten att ge tillbaka till idrotten:

– Svenska Spel är Sveriges största idrottssponsor, från ungdom till elit. Det känns självklart att vi möjliggör för några av våra främsta atleter att ge tillbaka till fotbollen. Idrotten är en viktig samlingsplats för såväl unga som gamla och jag är övertygad om att medlen kommer förvaltas väl, säger Sara Pettersson.

AIK:s Adelisa Grabus tar hem Månadens Spelare i Elitettan i maj efter en rad strålande insatser under månaden som gick.

Motivering: AIK gjorde 19 mål på fyra matcher i maj och då spelade man även 0-0 borta mot IK Rössö Uddevalla – anfallaren Adelisa Grabus stod för fem av målen. Först ett mot GUSK, sedan två mål mot både Umeå IK och Eskilstuna United.

– Det känns otroligt kul att få utdelning för jobbet man lagt ner. En liten energiboost för resten av säsongen och ett kvitto på att det går att resa sig igen, säger Adelisa Grabus om priset.

Adelisa Grabus väljer att skänka vinstpengarna till AIK United, en tränings- och matchverksamhet för alla fotbollsintresserade flickor och pojkar med funktionsvariationer, oavsett ålder.

– Jag vill hjälpa dem en bit på vägen. Fotboll är för alla, konstaterar Grabus.

FC Rosengårds Olivia Schough vinner Månadens Spelare i OBOS Damallsvenskan i maj efter bland annat sex mål under månaden som gick.

Motivering: FC Rosengård har lyft i tabellen, mycket tack vare Olivia Schoughs form i maj. Hon gjorde båda målen i derbyt mot Kristianstads DFF, satte den sena kvitteringen mot BK Häcken, öppnade målskyttet borta mot Hammarby och gjorde FCR:s båda mål i segern mot KIF Örebro.

Efter FC Rosengårds tunga inledning har rutinerade Olivia Schough visat vägen framåt med flera avgörande mål under månaden som gick, och de regerande mästarna är återigen inblandade i toppstriden.

– Stort tack till alla som röstat, det betyder mycket! Det känns väldigt fint att få den här utmärkelsen samtidigt som klubbens viktiga arbete utanför planen får en extra boost, säger Schough om utmärkelsen, och fortsätter:

– Jag är jätteglad över att ha kunnat bidra på mitt sätt, men jag är ingenting utan mitt lag. Vi är i ett riktigt bra flow nu och jobbar stenhårt tillsammans för att ta fler poäng och klättra i tabellen.

Olivia Schoughs vinstpengar kommer att gå till FC Rosengårds sociala initiativ Football for Life i Sydafrika som arbetar med fotbollen som verktyg för att stärka tjejers självförtroende, självkänsla och ställning i samhället.

Tack vare Football for Lifes arbete under 15 år finns det nu över 1 000 tjejer som regelbundet spelar fotboll i distriktet och ett nätverk med 150 utbildade kvinnliga ledare. Bidraget från Olivia Schough, genom Svenska Spel, kommer ge klubben möjlighet att arrangera ett läger eller en turnering på Football for Lifes center i Sydafrika.