Tre svenska lag spelar nästa år i Uefa Womens Champions League – Svenska mästarinnorna Kopparbergs/Göteborg FC, de damallsvenska tvåorna FC Rosengård och treorna Kristianstads DFF. Nu får de 250 000 kronor var av fotbollens huvudsponsor Svenska Spel för att nästa höst komma så väl förberedda som möjligt till den europeiska fotbollens finrum. Därmed utökar Svenska Spel den årliga Europabonusen med 250 000 kronor.

Från och med säsongen 2021/2022 är det tre lag från OBOS Damallsvenskan som kommer spela Uefa Womens Champions League. De svenska mästarinnorna Kopparbergs/Göteborg FC är direktkvalificerade till gruppspelet, som ersätter de tidigare 16-delsfinalerna. Tvåan och trean i OBOS Damallsvenskan, FC Rosengård och Kristianstads DFF, går båda in i den andra kvalomgången, den sista innan gruppspelet.

För fotbollens huvudsponsor Svenska Spel innebär utökningen av antalet svenska lag i Europaspelet att den totala Europabonusen ökar från 500 000 kronor till 750 000 kronor.

– Naturligtvis ska alla tre klubbar ska ges samma förutsättningar att lyckas i Europaspelet. Därför är det självklart att utöka den totala bonusen, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef på Svenska Spel.

Europabonusen är väldigt viktig för lagens förutsättningar att lyckas i Europaspelet.

– Att kvalificera sig till Uefa Womens Champions League är en bedrift samtidigt som det är utvecklande då lagen får mäta sina krafter mot de bästa lagen i Europa. Men det är också kostsamt. Klubbarna väljer själva hur bonusen ska användas, men tack vare pengarna från Svenska Spel kommer de ha möjlighet att vara väl förberedda, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare för Elitfotboll Dam.

– Efter den här säsongen är pengarna dessutom viktigare än någonsin, och som fotbollens bästa vän är vi glada över att kunna bidra till Sveriges tre bästa fotbollslags förberedelser inför ett spännande Europaäventyr, poängterar Svenska Spels Nicklas Biverståhl.

Bonusen betalas ut i samband med att nästa säsongs Uefa Womens Champions League startar, men redan i samband med säsongens sista match i går delades symboliska checkar ut till de tre topplagen.