I helgen 2-4/11 gör morgondagens fotbollsstjärnor upp om titeln i den tioårsjubilerande F19-serien. Hela slutspelet sänds fritt på obosdamallsvenskan.tv och OBOS Damallsvenskans facebooksida (se matchtider i artikeln)

Det är tionde året som Svenska Spel F19 avgörs ( mellan 2009-2012 F-17). Serien kom till 2009 för att då stärka matchmiljöerna för spelarna upp till 17 år. Det som har stärkts under åren sedan starten är, förutom antalet lag i serien, även arbetet med spelarutvecklingen för spelare mellan 9-19 år från klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan. Ett viktigt arbete för att utveckla spelare som är på väg upp till eliten och att se till stärka resurserna kring ett kvalitativt arbete.

Det arbetet har varit möjligt bland annat tack vare det samarbete som är med Svenska Spel när det gäller arbetet kring Certifiering. Syftet med Certifieringen är att kvalitetssäkra deltagande klubbarnas arbete med spelarutveckling. Idag engageras drygt 1 300 spelare inom Certifieringsprojekt i de totalt 23 klubbarna från OBOS Damallsvenskan och Elitettan.

Slutspelet genomförs också tack vare samarbetspartners som SJ, som ser till att lagen kommer från norr och söder på ett hållbart sätt, och Select Sport, som ser till att vi samtliga matcher kommer att spelas med bollar av högsta kvalité.

Lagen som kommer att slåss om titeln är de bästa två från norra och södra F19-serien, detta året är de AIK, LB07, FC Rosengård och fjolårsfinalisten Umeå IK.

Matcherna spelas följande tider,

Fredag 2/4

Semifinal 2, kl 18.15: LB07 – Umeå IK

Semifinal 1, kl 20.45: AIK – FC Rosengård

Lördag 3/4

Match om tredje pris, Kl 18.15

Söndag 4/4

Final, kl 13.45

Under slutspelshelgen genomförs även en certifieringsträff där deltagarna kommer att ta del av representanter från La Liga och deras arbete med ungdomsverksamhet samt F17-förbundskaptenen Pia Sundhage om arbetet att som förening och spelare nå elit. Detta kommer att presenteras i kommande artiklar.