Svenska Fotbollförbundet satsar sex miljoner kronor fördelat på tre år i projektet Världsklass. Projektet är ett samarbete mellan SvFF och Elitfotboll Dam och innefattar flera insatser med fokus på elitförberedande fotboll i åldrarna 15-23 år. 

– Insatserna ska spetsa befintlig verksamhet i klubb- och landslagsmiljö och underlätta för unga spelare att ta steget och etablera sig i yppersta eliten, säger Lilie Persson, landslagschef U23/Flick Elit på Svenska Fotbollförbundet.

I utvärderingar under de senaste åren har en tydlig återkommande frågeställning varit det ökade glappet mellan ungdoms- och seniorfotboll. I projektet Världsklass satsar nu SvFF i samarbete med EFD sex miljoner kronor på elitförberedande fotboll.

Vi är väldigt glada för det här projektet. Upplevelsen är att det blivit svårare för unga spelare med övergången, både från U23 till A-landslag och från F19 och Elitettan till Damallsvenskan. Med projektet vill vi skapa förutsättningar för att klara den övergången, säger Lilie Persson.

Flera insatser kommer att genomföras under tre år. På klubbsidan förstärks bland annat EFD:s certifieringsmodell för spelare 15-19 år. Modellen syftar till att kvalitetssäkra klubbarnas spelarutbildning och identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden.

Med projektet förstärker vi certifieringsmodellen med fokus på ledare. Genom att stärka ledarna fortsätter vi att kvalitetssäkra spelarutbildningen. Ledarna har spelarna i vardagen och genom utbildade ledare får vi bättre förberedda spelare på både klubb- och landslagsnivå, säger Victoria Sandell, projektledare hos EFD.

Dessutom finansierar projektet skadeuppföljningsverktyg för elitklubbarna och verktyg för analys och individuella klipp till klubbarna i Elitettan och F19-serierna. Det är viktiga förutsättningar för utveckling, fortsätter Victoria Sandell.

På landslagssidan möjliggör projektet fler matcher för U23-landslaget. Efter tiden i F19-landslaget spelas få matcher på U23-nivå och nu ska spelarna få möjlighet att samla på sig mer internationell erfarenhet.

–  Fortbildning hos klubbarna ger bättre förberedda spelare även i landslagen. Det är bra, men det är viktigt att vi även gör något konkret för vårt U23-landslag. Våra unga spelare behöver mer internationell erfarenhet när de ska slå sig in i damlandslaget. Genom projektet kan vi under 2018 etablera ett nytt matchläger för U23 som till nästa år planeras vara en del av ordinarie verksamhet, säger Lilie Persson.

(Foto: Bildbyrån)