FC Rosengård har ryckt i toppen, men ett koppel av klubbar jagar bakom däribland Linköpings FC, Eskilstuna United och Kopparbergs/Göteborg FC.
Samtidigt är revansch en bra drivkraft – inte minst för de spelare i Damallsvenskan som ingick i VM-truppen.Det borgar för ännu tuffare matcher i Damallsvenskans höstsäsong.

Vi på Elitfotboll Dam är stolta över att ha ansvaret för att utveckla en av världens bästa damligor. Totalt hade Damallsvenskan och Elitettan 31 spelare med i olika nationer i VM i Kanada. Nationella som internationella spelare.
När det gäller svenska VM-truppen har samtliga spelarna sina rötter i Damallsvenskan.
I klubbarna bedrivs verksamheter som skapar möjligheter till att 30% av spelarna i dag är heltidsanställda fotbollsspelare. Med professionella och högkvalitativa klubb-, sportchefer och tränare bedrivs verksamheter som går att likna med små och medelstora företag.
Under de A-lag som återfinns i Damallsvenskan och Elitettan finns cirka 220 stycken flicklag som föreningarna skapar möjligheter för att tjejer kan få sin dröm uppfylld, att just få spela fotboll.

Sedan 2009 har Svenska Spel gjort en speciell satsning i samarbete med oss och klubbarna som går under namnet Certifiering 1.0.  Certifiering 1.0 (tidigare Talang 2013)  omfattar i år 24 av våra 26 föreningar med sammanlagt 600 spelare i åldern 15- 19 år. Satsningen syftar bland annat till att kvalitetssäkra föreningarnas arbete med att utveckla spelare. Tack vare extra resurser kan de medverkande föreningarna ha hel- eller halvtidsanställda tränare som fokuserar på spelarutveckling. Det ger en möjlighet att utveckla spelarna i  – eller på väg till – Damallsvenskan och Elitettan.
Antalet spelare har ökat med 33% från 2013.

En annan del i spelarutvecklingen som vi ansvarar för är även den Svenska Spel F-19 serien där spelare födda 1996 och tidigare hade namnet Svenska Spel -F17. 2015
spelas serien i en Norr – och en Söderserie med totalt 21 lag.

På www.damallsvenskan.se kan du även läsa om Elin Rubensson Kopparbergs/Göteborg FC tidigare FC Rosengård. Elin är en av de spelare som har spelat Svenska Spel F-17, Svenska Spel F-19, ingått i spelarutvecklingsprojektet, var med och tog EM-guld på F-19 landslaget 2013 samt representerade det svenska landslaget i VM i Kanada. Elin kommer även att vara prisutdelare i den F-17 Elite som vi är med och arrangerar tillsammans med Gothia Cup mellan den 12-18 juli i Göteborg.

Fotboll ska ses live helst på arenan men en viktig del i att bygga Damallsvenskan  som liga är att öka möjligheten till att göra damfotbollen mer tillgänglig för fler! Tack vare vårt samarbete med TV4-Gruppen sänder vi alla matcher i Damallsvenskan (TV4, TV12 och TV4 Play). Vi har fått många positiva reaktioner och vi ser fram emot att en publikhöst både på arenorna och framför TV och datorer.

Svensk damfotboll är så mycket mer än ett mästerskap. Runt om i landet bedriver föreningar ett heltidsjobb och mer därtill med att se till att svensk damfotboll fortsätter att utvecklas och att vi även i framtiden är den största idrotten i Sverige samt står oss bra internationellt. Det gör vi tillsammans med lokala och centrala partners, åskådare och media.
Se till att du tar chansen att vara med oss på resan även i framtiden och jag ser fram emot att träffa er på en av de damallsvenska arenorna!

Linda Wijkström

Generalsekreterare

Elitfotboll Dam