Föreningen Elitfotboll Dam (EFD) och Spelarföreningen Fotboll i Sverige (SFS) tecknade år 2013 ett kollektivavtal för damelitspelare med ett års löptid. Sedan dess har damelitfotbollen levt med det avtalet.

Då EFD inte är en arbetsgivarorganisation med specialkunskap och verktyg för att hantera en så viktig fråga har vi vänt oss till de arbetsmarknadsparter som hanterar övriga idrottsavtal, detta för att anpassa oss och få förutsättningar att ge spelare och arbetsgivare de bästa förutsättningarna för utveckling. EFD har under flera år fört en dialog med spelarrepresentanten SFS för att få ett nytt avtal på plats.

Nu har styrelsen inom EFD med stöd från en majoritet av klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan beslutat att säga upp befintligt avtal för att ge vår arbetsgivarorganisation, Arbetsgivaralliansen uppdraget att förhandla ett nytt, modernt och effektivt avtal som säkerställer att det går helt i linje med övriga idrottsavtal i Sverige.

-Vi är helt övertygade om att det här är rätt väg att gå. Elitfotboll Dam har inte den spetskompetens som krävs för att hantera en så viktig fråga, säger Tomas Hoszek, Generalsekreterare på Elitfotboll Dam.

Arbetsgivaralliansen, som kommer att hantera processen framåt, är Sveriges främsta företrädare för ideella och idéburna organisationer och har gedigen erfarenhet av att teckna kollektivavtal för bland annat elitidrotten.

– Att arbeta med det här avtalet ser vi som en långsiktig framgångsnyckel för svensk damfotboll. Vår målsättning är att ta fram ett konkurrenskraftigt avtal likt de som vi sedan tidigare tecknat för elitklubbar inom fotboll, ishockey och handboll, säger Maria Liljedahl, förhandlingschef på Arbetsgivaralliansen.

Med ett nytt anpassat avtal kommer förutsättningarna för spelare och övrig personal vid sportkontoren inom damelitfotbollen att bli mera professionella.

-Vi ser framför oss att en av de konkurrensfördelarna vi kommer att kunna ha mot den internationella storklubbar är att våra spelare och ledare har en trygg och stabil anställning. Med ett nytt avtal öppnas möjligheter att arbeta utvecklingsinriktat, avslutar Tomas Hoszek.

För frågor gällande detta, kontakta:

Tomas Hoszek, Generalsekreterare Elitfotboll Dam

Telefon: 070-513 44 88

E-post: thomas.hoszek@helene

Maria Liljedahl, Förhandlingschef Arbetsgivaralliansen

Telefon: 08-545 912 01