Elitfotboll Dam genomför en strategisk satsning där ny teknik används för att mäta spelarnas fysiska prestanda. Den innebär bland annat att ny testutrustning görs tillgänglig för samtliga lag i OBOS Damallsvenskan.

– Tekniken gör det enkelt och effektivt att genomföra relevanta tester i samband med träning och match. Det här ger en möjlighet att optimera träningsförutsättningarna för våra elitlag och göra dem starkare och mer konkurrenskraftiga på både kort och lång sikt, säger Stefan Alvén, sportchef på Elitfotboll Dam.

Att mäta och följa upp spelares fysiska status är avgörande för att kunna optimera delar som träningsupplägg och rehabiliteringsprocesser. Många elitklubbar har efterfrågat en mer lättillgänglig lösning för dessa tester och därför erbjuder Photon Sports sin testutrustning till lagen i OBOS Damallsvenskan under ett år. Med hjälp av det senaste inom sensorteknik och 3D-kameror mäts faktorer som snabbhet, reaktionstid och explosivitet hos fotbollsspelare och Hanna Marklund, en av Photon Sports delägare, tror att tekniken kommer förändra sättet som fotbollsspelare tränar på.

– Genom att tillgängliggöra den för samtliga klubbar i OBOS Damallsvenskan kommer vi kunna samla in ett kontinuerligt och tillförlitligt underlag för studier och därmed stärka klubbarnas nivå ytterligare. Täta datapunkter kommer ligga som grund för utvecklingen på både grupp- och individnivå och klubbarna får därför ett kvitto på vilken fysisk träning som verkligen lönar sig. På så sätt kan de optimera både träningsupplägg och skadeförebyggande arbete, säger hon.

Hanna Marklund, Photon Sports

– Vi är glada över möjligheten att få vara med och utveckla svensk fotboll och OBOS Damallsvenskan, vars organisationer har höga ambitioner. Vi vill bidra till att skapa bättre förutsättningar och göra dem än mer konkurrenskraftiga. I första skedet tillgängliggörs utrustningen för klubbarna i OBOS Damallsvenskan. Vår ambition härnäst är att nå ut till breddfotbollen, säger Hanna Marklund.