Under september 2018 presenterade OBOS att de går in med en satsning till de klubbarna som har spelare med i  sommarens VM i de svenska och norska landslagen. Detta utöver den satsning de gör som titelsponsor till OBOS Damallsvenskan på 40 miljoner kronor.

I går den 16 maj presenterades den svenska VM-truppen och totalt återfanns 14 spelare från klubbarna i OBOS Damallsvenskan. Sedan tidigare även tre spelare i den norska truppen.

För att öka damfotbollens förutsättningar bidrar bostadsutvecklaren OBOS med 75 000 kronor per svensk och norsk landslagsspelare som lånas ut från svenska hemmaklubbar. Sammanlagt delar OBOS ut 1,3 miljoner kronor till allsvenska lag. Dessutom gör OBOS motsvarande satsning i Norge, där de norska klubbarna får dela på 1,2 miljoner norska kronor.

– Vi vill bidra till en jämställd fotboll genom att erbjuda en rimlig mästerskapsbonus även för damklubbarna. Idrottssponsringen är en del i vår ambition att hela Sverige ska leva – människor ska kunna bo och jobba där de vill och ägna sig åt idrott på lika villkor, säger Obos koncernchef Daniel Kjørberg Siraj i pressmeddelande.

 – Självklart ska inte kön spela någon roll för klubbarnas möjligheter att utbilda spelare. Obos satsningar visar hur privata sponsorer kan ta ansvar för likabehandling och gå före med att göra idrotten mer jämställd, säger Annika Grälls, ordförande för intresseorganisationen Elitfotboll Dam.

Läs hela pressmeddelandet här