Johanna Frisk och Pontus Frithiof berättar ledarskapets betydelse.

I april 2014 initierade Elitfotboll Dam nätverket Kvinnor som leder – Stockholm. Nätverket har tidigare funnits i Malmö och Göteborg.

Syſtet är att träffas och lyſta intressanta och aktuella frågeställningar och ämnen samt delge varandra erfarenheter och inspiration.

– Många kvinnor inom idrotten kan känna sig ensamma i sin yrkes- eller förtroendemanna roll. Vår förhoppning är att nätverket ska kunna inspirera till att fortsatta inom idrotten eller komma in i idrotten, säger Linda Wijkström Generalsekreterare. Vi behöver få in ännu fler kvinnor som är ledare, förtroendevalda och tjänstemän och vi behöver bli bättre på att sälja in arbetet för kommande generationer.

Nätverket har haft tre träffar sedan starten och de som har deltagit har kommit från olika idrotter, studenter från bland annat Bosön och även kvinnor inom näringslivet och politiken.

– Vi behöver titta på vad andra branscher gör på sidan om idrotten, se och lära. Skapa kontakter, säger Linda som känner att feedbacken är mycket positiv. Det känns som att nätverket behövs och vi hoppas att vi kan se till att sätta igång en positiv rekrytering och en positiv inställning till att vara kvinna inom idrotten.

Senaste träffen hölls på Pontus in the park under temat Ledarskap! Krögaren Pontus Frithiof delade med sig av sitt arbete med att få fler kvinnliga kockar. Ett grepp som väckte stor uppmärksamhet.
Johanna Frisk, före detta elitspelare i bland annat Umeå IK och Tyresö FF, från GreatLeaders pratade om vikten att ett bra ledarskap och vad som kan vara farorna med ett dåligt ledarskap.
Tillsammans kom nätverket fram till att vi behöver fråga unga tjejer oftare om de är intresserade av att bli ledare och vi ser till att ta fram förebilder och stöttepelare! Vi behöver utmana verksamheterna där fler kvinnor behöver ta plats i arbetsgrupper, etc.

De tidigare träffarna har bland annat gästas av Ylva Johansson, Cecilia Andrén Nyström och Annika Grälls.

Nästa träff planeras att äga rum under april – maj. Temat kommer att vara jämställd sponsring.
Är du mer intresserad  av nätverket kontakta oss på EFD. info@efd.se