För tredje året i rad var Elitfotboll Dam på plats på Almedalen. En arena som blandar politiker, ideella organisationer, näringsliv och media.

EFD hade inför veckan blivit inbjuden att delta på ett antal  paneldebatter med stort fokus jämställdhet och fotbollens roll viktiga roll i samhället.

Svenska Spel hade ett välbesökt morgonseminarium med rubriken Attityder inom idrotten – är jämställd sponsring en utopi? Deltog gjorde bland annat Linnea Claesson, Shanga Aziz ( Lockerroom Talk), Joakim Mörnefält Svenska Spel, Stina Franzén Länsförsäkringar Kalmar, Saila Quicklund idrottspolitisk talesperson Moderaterna, Dan Persson Idrottens affärer och Linda Wijkström EFD.
Samtalet handlade mycket om den attitydförändringen vi behöver se på olika håll inom idrotten. Ett stort fokus var på diskussionerna att det kommer krävas ett moderniserat sätt att se på sponsring. Inte minst då företag mer och mer sponsra

r utefter ett hållbarhets tänk. Samtidigt som hållbarheten visar på ett starkare affärsvärde.
Länsförsäkringar Kalmar berättade om sitt engagemang i IFK Kalmar och deras synsätt på att fördela samma medel till såväl Kalmar FF som IFK Kalmar. I deras beräkningar har de fått tillbaka sin satsning flera gånger om. 

Glädjande är att det som EFD och klubbarna redan för två år sedan lyfte gällande behovet av att modernisera den från 1974 lagstiftning gällande avdragsrätt nu är verkligen uppe på tapeten. Saila Quicklund besvarade frågan om förändring på följande sätt:
Politiken skapar ju förutsättningar för detta. Det är ju där vi tar besluten om avdragsrätt och liknande. Om idrotten blir bättre på att visa på samhällsnyttan kommer vi självklart anpassa lagstiftningen utifrån det.
Ni kan se och lyssna på hela Svenska Spels seminarium via nedanstående länk
Seminarium Svenska Spel Almedalen

Under tisdagen deltog EFD i ett samtal med Centerpartiets Marie-Louise Wernersson, hemmahörande i Falkenberg. I Falkenberg, där bland annat Elitettanlaget IF Böljan har sin hemvist, har ett starkt arbete i samverkan mellan olika aktörer gjort att ett område vid namn Falkagård har tagits bort från polisens no-go zone. EFD lyfte fram det fotbollsföreningarna gör på olika sätt för att bland annat motverka utanförskap, öka integrationen, etc. Detta med stort antal ideella ledare och en tight budget. Med mer resurser till föreningarna skulle arbetet i ett större samhällsvärde öka. Inte minst att det finns en tydlighet i samverkan mellan olika aktörer.

 

 

 

 

I samband med Sveriges åttondelsfinal var EFD på plats hos Sparbanksstiftelsen och pratade om hur viktiga sponsormedel är för i vårt fall fotbollsföreningarna. Bland annat i panelen fanns fd idrottsminister Bo Lundgren med, som även var med och startade damsektionen i IFK Kristianstads fotboll för länge sedan.  EFD lyfte bland annat det arbete som Sparbanken Nord gör tillsammans med Piteå IF DFF i projektet Lagkamrat. Samt även exempel från Kristianstads DFF i sitt arbete med barn och unga.
Ni kan se panelen i efterhand via länk på Facebook @sparbankernasriksforbund

Medan EFD:s ordförande Annika Grälls håller ställningarna i Ryssland i sin roll som ledamot i Svenska Fotbollförbundets styrelse hoppade Linda Wijkström i en paneldebatt med Malmö Stad som avsändare.
Tillsammans med Stefan Bergh, GS på Riksidrottsförbundet, Katrin Stjernfeldt Jameh, KSO i Malmö Stad och Anders Larsson ordförande i Svenska Ishockeyförbundet diskuterades idrott på lika villkor.

 

Avslutningsvis på onsdagen hade FC Rosengård ett välbesökt diskussion om jämlik sponsring ger mer värde. Bland annat var Håkan Wifvesson, ordförande FC Rosengård, Katrin Stjernfeldt Jameh Malmö Stad, Jonas Kihlberg Vd Elajo och Linda Wijkström EFD.
Jonas berättade bland annat om deras strategiska tänk bakom sin sponsring bland annat till Linköpings FC och hur det skapar mervärde för sitt företag.

FC Rosengård hade även ett mycket uppskattat seminarium Lokalt samarbete för integration mellan näringsliv och lokalförening – finns det framgångsexempel?”  Filippa Engstrand, verksamhetschef FC Rosengård sociala berättade blanda annat om Boost och Kick Off by FCR.


Förutom ovanstående hade EFD samtal och möten med representanter runt om Damallsvenskans titelsponsor OBOS. Även intervjuer i olika former ägde rum där EFD fick möjlighet att lyfta det jobb som görs från så väl centralt och förenings håll.

EFD:s summering av dagarna är mycket positiva. Att vi under dessa dagar får möjligheten att berätta exempel utifrån klubbarna, direkt kunna driva frågor som är till gang för medlemsklubbarnas verksamheter samt även förhoppningvis väckt några fler intressen för verksamheterna.

Vill ni veta mer om EFD:s dagar i Almedalen kontakta Linda Wijkström linda@efd.se. 070-768 0371.