I samband med gruppspelet i Kanada så genomförde EFD och SvFF en elittränarkonferens för våra damallsvenska tränare.

Mycket av konferensen handlade om att analysera matcher som vi såg både live och på TV.

Förutom det hade vi också en hel del intressanta besök. USA:s assisterande tränare Tony Gustavsson berättade lite om hur deras uppladdning sett ut inför VM och även om sin roll i laget. Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl- Erik Nilsson och delar av den svenska landslagsledningen var även på besök: Matti Demegård berättade om Sveriges upplägg och landslagsläkaren Ylverton Tegner om hjärnskakningar. Vidare besökte målvaktstränaren Mikael Olsson och videoanalytiker Andreas Janmyr oss samt Anna Signeul, i vanliga fall förbundskapten för Skottland, som berättade om sitt jobb som bevakare. Martin Sjögren, Linköping FC, och Markus Tilly, FC Rosengård, berättade om sina erfarenheter av UEFA Women’s Champions League.

Mycket erfarenhetsutbyte mellan tränarna vilket är positivt för vår utveckling.

– Jag tycker att konferensen blev mycket lyckad och den visade att vi har mycket kunniga och engagerade tränare i Damallsvenskan som gör ett jättebra jobb ute i våra klubbar, säger EFD:s sportchef Victoria Sandell Svensson.

Tränanas reflektioner efter konferensen är att de anser att det var en av bästa konferenserna som har agerats. Att få möjligheten att följa VM på plats i EFD och SvFF:s regi är en av de bästa fortbildningarna som en tränare kan få. De anser även att dessa konferenser är också av stort värde för oss tränare när det handlar om att skaffa oss referenser för vad som krävs av individuella spelare och lag på den högsta nivån.

TränarekonferensÖverst från vänster: Annelie Andérsen Förbundskapten U23, Markus Tilly FC Rosengård, Martin Sjögren Linköpings FC, Mattias Eriksson AIK, Stellan Carlsson Piteå IF, David Kjellin Mallbackens IF, Yvonne Ekroth Förbundskapten F-15-17:
Mellersta raden från vänster: Stefan Rehn, Kopparbergs/Göteborg FC, Richard Nilsson KIF Örebro, Elisabeth Gunnarsdottir Kristianstads DFF, Henrik Arneng Mallbackens IF , Pär Lagerström Hammarby IF DFF, Viktor Eriksson Eskilstuna United, Maria Bergkvist Umeå IK, Victoria Sandell Svensson sportchef EFD och Annelie Gustafsson Riksinstruktör spelarutbildning/tränarfortbildning SvFF