Under onsdagskvällen mötte OBOS Damallsvenska, i turneringen kvarvarande representanterna, BK Häcken gästande portugisiska Benfica i den fjärde gruppspelsmatchen i Uefa Women´s Champions League.

Det var ett kylslaget möte på Bravida Arena där Benfica drog det längsta strået sportsligt med vinst genom ett avgörande mål i 92´matchminuten. Arrangörsmässigt gick dock hemmaklubben vinnande med ett professionellt arrangemang i absolut toppklass.

Förutom de väl påpälsade fansen på läktaren fanns även Elitfotboll Dams ordförande Annika Grälls och Generalsekreterare Tomas Hoszek på plats tillsammans med inbjudna gästen Pedro Malabia Sanchis, Womens Football Director LaLiga, för att diskutera kommande gemensamma initiativ och utmaningar där de båda ligaorganisationerna ser en märkbar nytta i att samarbeta och dela information.

– Det är inspirerande att utbyta erfarenheter, se likheter och skillnader. Men inte bara det, utan att också dra nytta av det för att se hur vi kan utveckla damelitfotbollen ytterligare tillsammans med våra respektive klubbar genom att skapa både kunskapsutbyten och gemensamma utvecklingsprojekt, menar Annika Grälls.

Elitfotboll Dam har sedan tidigare ett pågående samarbete och utbyte för att utveckla och stärka damfotbollen i de respektive länderna. I juni detta år stärkte man alliansen ytterligare ligaorganisationerna emellan när man specificerade ett antal punkter där ett konkret kunskapsutbyte kommer ske. När organisationerna denna gång möttes låg fokus på ersättningar och utbildningsbidrag inom den internationella damfotbollen

– Detta är tredje gången jag besöker Sverige och Elitfotboll Dam. Vi har ett antal frågeställningar som är av gemensam karaktär och den kollegiala kunskapsdelningen och gemensamma kommande initiativ kommer förhoppningsvis stärka damfotbollen i Europa på sikt, säger Pedro Malabia om mötet med EFD.

Generalsekreteraren för EFD Tomas Hoszek fyller i: – Det är alltid lika spännande att mötas i organisationer från olika länder och inta ny kunskap. LaLiga som är en av de ledande organisationerna i europeisk fotboll besitter både nätverk och ingångar som kan hjälpa damelitfotbollen att ta nya steg i rätt riktning.