Eskilstuna Uniteds Mia Jalkerud och Umeå IK:S Monica Jusu Bah är Månadens Spelare i OBOS Damallsvenskan och Elitettan. De tilldelas Hejapriset av Svenska Spel, 10 000 kronor till klubbarnas CSR-arbete. Eskilstuna United satsar på jämställdhetsuppropet JAG2030 och Umeå IK låter pengarna gå till Vinterakademin. 

Varje månad under säsongen utser Elitfotboll Dam i samarbete med Svenska spel månadens spelare i de båda ligorna. Juryn består av samtliga lagkaptener, journalister och representanter från partners.

Två mål och två assist under den första månaden i den blå Eskilstuna United-tröjan, det var allt som behövdes för att Mia Jalkerud skulle få juryns röster och bli utsedd till Månadens Spelare i OBOS Damallsvenskan. Jalkerud, som anslöt till laget så sent som i början av augusti, är strålande glad över utmärkelsen och hur hon blivit mottagen i sin nya klubb.

– Det har varit väldigt kul. Jag fick ett jättebra intryck redan från början av det här laget. Det är väldig bra spelare och jag har blivit väldigt väl mottagen i föreningen. Och spelidén föll jag direkt in i så det var kul att få en så bra start, säger hon.

Som Månadens Spelare tilldelas Mia Jalkerud Hejapriset på 10 000 kronor av Svenska Spel, huvudsponsor till Elitfotboll Dam och klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan. Pengarna ska gå till klubbens CSR-arbete och Mia har tillsammans med klubbledningen valt jämställdhetsuppropet JAG2030.

Ska öka jämställdheten


JAG2030 är ett upprop för att öka jämställdheten i såväl Eskilstuna och Södermanland som i resten av landet. För en spelare i OBOS Damallsvenskan är det i dag väldigt svårt att leva på sin idrott, något som Eskilstuna United genom JAG20130 vill ändra på. Klubben vill att deras spelare ska kunna leva på sin lön och att deras ungdomar ska se fotboll som ett framtida yrke.

Genom arbetet med JAG2030 och CSR-satsningen Hjärta United jobbar Eskilstuna United med åtta av FN:s 17 globala mål som ska vara uppnådda 2030. Bland annat jämställdhet. Därför erbjuder klubben till exempel sina ungdomar betalt då de jobbar med Hjärta United.

– Det är ett sätt att se över hur vi kan hjälpa hela människan, att kunna stötta både på och utanför planen. Det är extremt viktigt, för ska du kunna prestera på planen måste du också kunna må bra utanför. Det måste också sättas i ett sammanhang. Vi är ingen isolerad ö i Stilla havet, vi är en integrerad del av Eskilstuna och av Sverige, berättar Emre Gürler, hållbarhetsansvarig i klubben.

Tredje Månadens Spelare-utmärkelsen för UIK


Monica Jusu Bah är den tredje Umeå IK-spelaren att bli Månadens Spelare den här säsongen. Hon menar att en av anledningarna till hennes egen och lagets framgång är att alla spelar för varandra och är som en stor familj.

– Det är jättebra stämning, alla kan prata med alla. Det tror jag gör att vi är ett starkt lag och vinner matcher. Vi gör det tillsammans och det känns jättebra, säger Monica som nästa vecka drar på sig den gula landslagströjan när F18-landslaget EM-kvalar i Serbien.

– Det ska bli jättekul! Det är alltid en ära att dra på sig Sveriges landslagströja. Jag är taggad, säger Monica.

Umeå IK har valt att låta pengarna gå till Vinterakademin där fotbollsspelande tjejer i kommunen får extra fotbollsträning under hela vintersäsongen.

– Vi erbjuder tjejer mellan 10 och 15 år extra träning under höst- och vintertid. Vi har träning en eller två gånger i gympahallar, och då är det våra spelare eller ledare som coachar de här unga tjejerna som vill träna lite extra, berättar Valle Anundsson, kanslichef i Umeå IK.

Svenska Spel, huvudsponsor till Elitfotboll Dam och klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan, satsar under säsongen 160 000 kronor på klubbarnas CSR-arbete genom att dela ut Hejapriset till Månadens Spelare.

– Svenska Spel jobbar hårt för en idrott för alla, där jämställdhetsfrågan är väldigt viktig och vi brinner också för att barn och ungdomar ska få göra det de tycker mest om och få mer tid till sin idrott. Vi är således stolta över att kunna bidra med viktiga medel till två så bra satsningar, säger Sara Pettersson, ansvarig projektledare för Svenska Spels samarbete med Elitfotboll Dam.

Tidigare vinnare säsongen 2021

Elitettan
Augusti: Monica Jusu Bah, Umeå IK – Vinterakademin
Juni: Henna-Riikka Honkanen, Umeå IK – UIK 360
Maj: Tabby Tindell, IFK Kalmar – Integrationsprojekt
April: Lisa Björk, Umeå IK – Sommar- och vinterakademin

OBOS Damallsvenskan
Augusti: Mia Jalkerud, Eskilstuna United – JAG2030
Juni: Olivia Schough, FC Rosengård – Football for life
Maj: Madelen Janogy, Hammarby IF – Samhällsmatchen
April: Sveindis Jane Jónsdóttir, Kristianstads DFF – After School