Nu är Damallsvenskan och Elitettan igång igen! Spelare har kommit till och spelare har lämnat, som det brukar vara när transferfönstret är öppet. En spännande höst med strid i så väl toppen som botten väntar oss i båda serierna.

Under sommaren har ett antal rubriker handlat om skillnaderna avseende segerbonus för herr respektive dam EM, om den otroliga skillnaden som finns och vad som krävs för att ändra detta. En debatt som EFD välkomnar, men vi vill också se en förändring i ett vidare perspektiv.

Damfotbollen är inte ett event som endast finns under mästerskap som EM, VM och OS. Det är ett dagligt, pågående arbete i så väl svenska som i utländska klubbar. Spelare fostras redan från unga åldrar i klubbar för att de ska få möjligheten att utvecklas inom fotbollen, som spelare och individer.

Damallsvenskan låg på tredje plats beräknat till vilka ligor som hade flest spelare i de olika landslagen under EM i Nederländerna 2017*. Under så väl mästerskap som landslagssamlingar är det våra klubbar som betalar ersättning till spelarna.

Vi vill att en mästerskapsbonus införs för damklubbarna till VM 2019. Utbildningsersättning bör inrättas vid internationell transfer inom damfotbollen snarast möjligt.

Det måste bli lika självklart att damklubbarna får tillbaka det man investerat i spelarna som det är på herrsidan. De klubbar som utbildar och fostrar spelare får inte en krona när spelare söker sig till klubbar i andra länder. Idag får man ingenting – oavsett om det handlar om mästerskapsbonus eller utbildnings-/solidaritetsersättning.

Damfotbollen växer och utvecklingen sker till största delen i klubbarna. Här behöver UEFA och FIFA vara med och investera i klubbarna för att utveckla damfotbollen ytterligare. Något som skulle gynna såväl ligor som landslag och göra damfotbollen än starkare!

Elitfotboll Dam

*European Club Association Player Relase Analysis UEFA Women’s Euro 2017