Tisdagen den 21 februari hade Linda Wijkström* möte med Sarai Bareman som är nytillträdd chief of womens’s football officer på FIFA.

Ms Bareman berättade om hennes nya roll som ansvarig för den nya damfotbollsdivisionen från och med den 1 januari 2017. Vårt möte var hennes första officiella möte med en stakeholders, en took up her new role as head of the new Women’s Football Division on the 1st of January and this was her first official meeting with stakeholders vilket vi uppskattade.

Sarai Bareman beskrev den nya strukturen inom FIFA:s damfotbolls division och hur de planerar för att promota och utveckla damfotbollen med bland annat FIFA 2.0, som nyligen har lanserats. I detta nu arbetar de för att utveckla en ny strategi för damfotbollen.

Mötet fokuserade på relevanta frågor till damfotbollen i allmänhet och damklubbfotboll i synnerhet. Den internationella matchkalendern var ett ämne högt på dagordningen med den viktigaste punkten är att uppmana förbunden att respektera den nuvarande kalendern för att inte ha internationella turneringar konflikt med klubbarnas match schema. Förbundet begränsning diskuterades också, liksom försäkrings- och ersättningsfrågor.

Utbildningsersättning vid internationell transfer var en fråga vi diskuterade, en viktig del för att gynna klubbverksamheten än mer och även motivera fler klubbar att satsa på flick- och damfotboll. I dag finns inget sådant regelverk när det damsidan.

Diskussionerna vara konstruktiva med ömsesidig respekt och kommer att förhoppningsvis att leda till ytterligare samarbeten och samtal för att främja damfotbollen.

*Linda Wijkström är vice ordförande för European Club Association (ECA) damkommitté.