Tränarna i OBOS Damallsvenskan har tillsammans med SvFF, EFD och förbundskaptenerna för flicklandlagen har hållit konferens i Frankrike mellan den 8 juni och 12 juni.

På programmet stod bland annat att titta på och analysera tre VM-matcher live, öppningsmatchen mellan Frankrike-Sydkorea, Tyskland-Kina och förstås Sverige-Chile. Varje skede i spelet diskuterades i detalj utifrån matchklipp och egna iakttagelser och det konstaterades att Frankrike var dominerade i varje skede. Däremellan analyserades en hel del andra matcher framför Tv:n och som grädde på moset fick gruppen möjlighet att följa en av landslagets träningar inför Chile-matchen, då landslagsledning även delade med sig av sina tankar kring förberedelserna och kommande motståndare vilket upplevdes mycket givande.

Under tränarnas fortbildningsdel redogjorde föreningarna bland annat hur de går tillväga för att ge unga talanger möjlighet att ta steget hela vägen upp till seniorspel. I anslutning till detta diskuterades kring unga spelares fysiska status, särskilt i ett internationellt perspektiv, och det konstaterades att svensk fotboll behöver lägga ytterligare fokus på detta, både på klubb- och landslagsnivå.

Förutom aktuella inspel från förbundskaptenerna, SvFF och EFD, fick deltagarna också ta del av internationella inslag. Nigerias förbundskapten Thomas Dennerby, Nederländernas scout Renée Slegers samt Kinas förbundskapten för flickor 16, Gao Hong gav deltagarna en inblick i hur andra länder bedriver sin verksamhet. I tillägg till detta kom Sebastian Borg från  landslagets analysteam och gav information om Sveriges motståndare i VM och vilket scouting- och analysarbete som landslaget genomför.

Det blir intensiva dagar men när det handlar om fotboll går det an. Och vilka tränare vi har, de delar med sig av kunskaper och erfarenheter på ett så prestigelöst sätt! Alla tränare vill förstås vinna över sina allsvenska motståndare men när vi möts så här känns det som vi är en del av den svenska fotbollsfamiljen. Det gör oss unika och tillsammans blir vi en framgångsfaktor för svensk fotboll, säger EFD:s sportchef Stefan Alvén.