Som en del i svensk fotbolls förebyggande arbetet mot matchfixing kommer under säsongen 2020 samtliga 26 föreningar i OBOS Damallsvenskan och Elitettan att informeras om problematiken med matchfixing genom särskilda klubbesök.

– Vadhållning på damfotboll har ökat väldigt kraftigt de senaste 1-2 åren och med det finns en risk att problematiken med matchfixing följer. Det är viktigt att spelare och tränare i våra elitklubbar blir medvetna om problematiken och förstår att matchfixing även kan drabba damfotbollen, säger SvFF:s Integrity Officer Johan Claesson.

 

Bilden: Johan Claesson, Integrity Officer SvFF (arkiv)

– Vi ser med stor tillförsikt att intresset för svensk damelitfotboll är stort och fortsätter att utvecklas positivt. Med den ökade exponeringen följer dessvärre risken att oseriösa krafter hittar in. Därför är det av högsta prioritet för våra ligor att arbeta proaktivt för att skapa kunskap och så bra skydd som möjligt, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare för Elitfotboll Dam.

Linköpings FC var under gårdagen första förening ut att besökas på den informationsturné som SvFF genomför i samarbete med EFD. Turnén är beräknad att pågå under perioden januari – juli 2020 och ungefär 650 spelare och ledare kommer att nås av informationen om matchfixing.

– Det är ju i grunden trist att sådana här informationsträffar behövs men det är helt uppenbart att damfotbollen är i riskzonen att utsättas för den här typen av problematik och brottslighet. Med tanke på det är det uppskattat att SvFF och EFD är tidigt på detta så att vi i föreningarna förhoppningsvis kan mota problemet redan på tröskeln, avslutar Olof Unogård tränare och sportchef för Linköpings FC.