Varje månad utser Elitfotboll Dam genom en expertjury bestående av ligornas kaptener, en panel av fotbollsexperter och supportrarnas röst månadens spelare i både Elitettan och OBOS Damallsvenskan. Den spelare som enligt juryn gjort störst avtryck i sin liga under månaden tar hem titeln tilldelas 10,000 kr av huvudsponsorn Svenska spel, pengar som vinnaren själv får skänka till valfritt samhällsengagerande projekt i sin förening.

Sara Pettersson, sponsringsansvarig på Svenska Spel, berättar varför och betonar vikten att ge tillbaka till idrotten:

– Svenska Spel är Sveriges största idrottssponsor, från ungdom till elit. Det känns självklart att vi möjliggör för några av våra främsta atleter att ge tillbaka till fotbollen. Idrotten är en viktig samlingsplats för såväl unga som gamla och jag är övertygad om att medlen kommer förvaltas väl, säger Sara Pettersson.

Säsongens första Månadens Spelare i OBOS Damallsvenskan vinns av Hammarbys mittfältare Matilda Vinberg, som får priset baserat på sina insatser i både mars och april.

Motivering: Hammarby flög ur startblocken i mars och vann allt under de första två månaderna. Mittfältaren Matilda Vinberg visade upp ett landslagsmässigt spel med bland annat tre mål. Månadens höjdpunkt: långskottet från 40 meter i 6-1–segern mot Växjö DFF.

Matilda Vinberg har trots sin unga ålder visat upp ett så pass moget mittfältsspel att hon börjat konkurrera om en plats i svenska landslaget. Efter en stark start på säsongen 2023 vinner hon Månadens Spelare, ett pris hon är glad över att ta emot.

– Ett stort, varmt tack till alla er som röstade fram mig till månadens spelare! Såklart vill jag också rikta ett tack till mina lagkamrater och Hammarby, som också är en del av detta, säger Vinberg.

Vinberg och Hammarby skänker vinstpengarna till Samhällsmatchen som är samlingsnamnet för Hammarby Fotbolls insatser i samhället.

Gamla Upsala SK:s anfallare Sanna Öhlund vinner Månadens Spelare i april efter en stark start på säsongen 2023.

Motivering: GUSK gick mållösa från säsongens första match, sedan öste man in åtta mål på tre matcher i april – och spjutspetsen Sanna Öhlund stod för fem av dem.

Förra året blev det åtta mål på 24 framträdanden för Sanna Öhlund i den gulsvarta GUSK-tröjan. När april 2023 summerades hade anfallaren smällt in fem mål på säsongens fyra första matcher, och Öhlund belönades med priset som Månadens Spelare i Elitettan.

– Jag är väldigt glad och tacksam över att bli utsedd till månadens spelare i Elitettan, säger hon om utmärkelsen och fortsätter:

– Jag känner mig i bra form efter kontinuitet i träning och match under försäsongen och inledningen på seriespelet. Det är kul att det gett resultat för mig på plan och bidragit till poäng för laget där vi spelar en offensiv och rolig fotboll.

Sanna Öhlund skänker sina vinstpengar till ungdomsverksamheten i Gamla Upsala SK.

– Det känns kul att kunna ge bidraget till GUSK:s ungdomsverksamhet och det viktiga arbete som görs där för våra talangfulla barn och ungdomar.


Vinnaren utses av en jury bestående av seriens lagkaptener, experter från Aftonbladet, Svenska spel, Viaplay och Elitfotboll Dam samt supportrarnas omröstning som varje månad genomförs på aftonbladet.se