Elitfotboll Dam 2013
2013 var året då både Elitettan och Svenska Spel F-19 gjorde entré i svensk fotboll. Elitettan i formen av 14 lag då Norrettan och Söderettan blev till en serie. Svenska Spel F-17 ändrades till en F-19 serie för att minska glappet upp till de båda elitserierna, Elitettan och Damallsvenskan. Det var inte bara F-17 som bytte namn, det gjorde även Elitfotboll Dam som tidigare hette Elitföreningen Damfotboll. Detta byte gjordes för att tydliggöra verksamheten samt göra namnet mer internationellt lättförståeligt. 2013 var också året då damfotbollen fick stort utrymme i media i och med Dam-EM på hemmaplan.

Första året för Elitettan
2013 var det första året som Elitettan genomfördes. I en enkel utvärdering som gjordes av serien under hösten framkom det att serien överlag upplevdes av klubbarna som positiv med framförallt bättre kvalitet på matcherna. I Elitettan fostras framtidens talanger och då är det extra kul att kvaliteten på matcherna ökar. Elitettan nu syns på svenskfotboll.se’s förstasida samt att beslut är taget att fotografering av samtliga lag i Elitettan kommer ske inför säsongen 2014.

Talangbonus i samarbete med Svenska Spel
För första gången infördes talangbonus i Elitettan i samarbete med Svenska Spel. Ett poängsystem för spelarna som är födda 1992 eller tidigare som spelar i Elitettan. Under 2013 så räknade Östers IF, LB07, IFK Kalmar och Djurgården hem pengar ur den sammanlagda bonuspotten på 150.000 kr. Dessvärre åkte både Östers IF och IFK Kalmar båda ur Elitettan efter säsongen men med två lag fulla av talanger bådar det ändå gott inför framtiden.

Strategi 2017
Arbetet med att ta fram den nya strategin för EFD har påbörjats under hösten. I ett första steg involveras de Damallsvenska klubbarna för att i förlängningen också inkludera klubbarna i Elitettan. Strategin ska presenteras på årsmötet i vår.

Aktiviteter i samband med Dam-EM på hemmaplan
Inför och under sommaren var intresset för damfotbollen stort på alla håll i landet. EFD genomförde i samband med EM en rad aktiviteter för att lyfta damfotbollen både nationellt och internationellt.

I samarbete med fotografen och skådespelaren Johan Rheborg fotograferades tre damallsvenska lag vilket resulterade i utställningen Fotboll är en konst som visades på Rica Hotels i Malmö, Göteborg och Stockholm under sommaren. Utställningen kan fortsatt också ses på efd.se.

I samband med EM-finalen i Solna anordnade EFD en minikonferens med ett antal utländska klubbar då man träffades för att diskutera framtidens damfotboll.

EFD tar med sig värdefulla erfarenheter från arrangemanget kring Dam-EM vilket kommer appliceras i det fortsatta arbetet att stärka damfotbollen.

Övriga aktiviteter
I våras syntes EFD, tillsammans med SEF och Svenska Fotbollförbundet, på Fotbollsforum i Örebro. EFD representerades också i de paneldiskussioner som pågick under Fotbollsforum.

Under hösten har EFD, i samarbete med Onside, producerat tre stycken studioprogram om Damallsvenskan. Studioprogrammen belyser aktuella omgångar och inkluderar både expertkommentarer och spelarintervjuer. Studio Damallsvenskan publiceras både på efd.se samt damallsvenskan.se.

Lagom till advent öppnades Damallsvenskans Instagram-konto där Damallsvenskans följare får möjlighet att genom bildmaterial återuppleva säsongen som gick och se senaste nytt från de damallsvenska klubbarna. Det är på Instagram som man också hittar Damallsvenskans julkalender #gissafoten. Följ oss du också: http://instagram.com/damallsvenskan

Det internationella arbetet
EFD arbetar också för att främja damfotbollen internationellt. EFD har under året bl.a. inlett en kontakt med European Club Association (ECA) och medverkar på ECAs damkommittéträffar. Den 23 maj anordnade ECAs damkommitté ett första möte i London. EFD deltog i detta möte och samarbetet har därefter fortsatt.

EFD har under året varit med i diskussionen för utveckling av en internationell kalender, gemensam för alla kontinentförbund, likt FIFA International Match Calendar för herrarna.

EFD kontaktade i början av året FIFA i en skrivelse gällande internationella försäkringar för damfotbollsspelare. EFD anser att det är av yttersta vikt att även damfotbollsspelare är försäkrade när de är på internationellt uppdrag i sina respektive landslag. Förslaget mottogs väl av FIFA och uppmärksammades även i media.

Nya lokaler
I början av 2013 flyttade EFD till nya kanslilokaler invid Friends Arena (i samma byggnad som SvFF) i samband med att dåvarande kanslilokaler på Råsunda revs. EFD delar nuvarande lokaler tillsammans med SEF. EFDs besöksadress är nu Evenemangsgatan 31, Solna.

Framtiden
Vi ser med tillförsikt fram emot säsongen 2014. En säsong då bollen i Elitettan rullar igång för andra året och Damallsvenskan fortsätter sin frammarsch i att vara en av Europas främsta serier inom damfotbollen. Med fortsatt talangutveckling, ökat massmedialt intresse, framgångar på den internationella arenan samt stärkta organisationer och ekonomiska förutsättningar är vi på EFD övertygade om att framtiden är ljus för svensk damelitfotboll.

Vi ses på fotbollsplanen 2014!

Fotbollshälsningar,
Elitfotboll Dam