Avtalet mellan TV4 och Damallsvenskan upphörde efter den avslutade säsongen 2015.

EFD (Elitfotboll Dam), som äger mediarättigheterna för Damallsvenskan, har under en längre tid arbetat tillsammans med Spring Media i syfte att identifiera mediapartners för ett nytt avtal från och med säsongen 2016.

En  viktig faktor i arbetet har varit att göra Damallsvenskan tillgänglig för de som vill uppleva Damallsvenskan framför TV:n, skärmen eller mobilenDet har även varit viktigt att göra Damallsvenskan tillgänglig för mediabolag och samarbetspartners som önskar ha nyheter och klipp från matcherna.

Under 2015 såg vi att den satsning som TV4 och EFD tillsammans gjorde med distribution av samtliga 132 matcher (40 via linjär TV, framförallt TV4 sport samt resterande på TV4 play Premium ) skapade en  större tillgänglighet. Det resulterade i ökade tittarsiffror, större räckvidd samt  fler klipp i nyhets- och sportsändningar.

Med lite drygt en månad kvar till säsongsstart är vi fortfarande i diskussioner med mediahus gällande TV/digitala sändningar av matcher i Damallsvenskan. Diskussioner som har dragit ut på tiden,
menfortfarande är aktuella.

Med anledning av att vi även i fortsättningen vill  möjliggöra för de damallsvenska matcherna att bli producerade och tillgängliga satsar EFD på att göra en egen digital plattform, som går under arbetsnamnet Damallsvenskan Play. Under Damallsvenskan Play kommer samtliga matcher att visas via en pay per view och abonnemangslösning.

Att EFD skapar en egen playplattform utesluter inte att EFD kommer att hitta ett kompletterande samarbete med ett större mediabolag för TV-sändningar. Det ena utesluter därför inte det andra och på det sättet  ser EFD även i fortsättningen  till att samtliga 132 matcher är tillgängliga, såväl för 90 minuter live som till nyhetsklipp.

Vi har i tidigare mediaavtal fått licenspengar för rättigheten att sända Damallsvenskan. I dagsläget vet vi inte hur stora intäkter Damallsvenskan Play kommer att generera men genom att skapa vår egen mediaplattform tar vi kontroll över vår produkt och möjliggör nya intäktsströmmar för medlemsklubbar.

Har ni frågor kontakta Linda Wijkström, linda@efd.se eller 070-768 03 71.