Under måndagens omgång i OBOS Damallsvenskan gästade Linköping FC hemmalaget Vittsjö GIK och som alltid var det trots den kyliga septemberkvällen bra stämning på läktarna. En sektion av arenans läktare utmärkte sig extra då den bestod av något så unikt som en helt egen klack, som förutom att se toppfotboll, var där för att heja fram matchens domare Sandra Almkvist, Ida Kellström, Viktoria Månsson och Isabelle Svensson.

Inte bara supporterflaggor prydda med kvällens lag vajade på läktarna, på en av sektionerna viftades det med andra färger och budskap – ”Forza domarna!”

– Vi domare uppskattade verkligen stödet från DB Schenkers läktarsektion under matchen, de bjöd på en härlig inramning med alla sina flaggor! säger Sandra Almkvist som var kvällens huvuddomare.  

Varför domarna plötsligt hade en egen supporterskara på läktarplats är en effekt av att Elitfotboll Dam, intresseorganisationen för OBOS Damallsvenskan och Elitettan, inför 2022 tog över de kommersiella rättigheterna för föreningen Sveriges Elitdamdomare (SEDD). 

DB Schenker blev sedan först och därmed historiska när logistikföretaget gick in och nu stöttar domarkåren i de båda ligorna. 

Bland annat innebär samarbetet att lyfta förebilder bland kvinnor som dömer på toppnivå och få fler unga tjejer att satsa på en domarbana. Sponsorskapet går hand i hand med DB Schenkers eget jämställdhetsarbete där samma villkor och förutsättningar ska gälla för alla.

I den färggranna klacken fanns både personal från DB Schenker och kunder till företaget, Jan Björkman som är Bransch manager i Värnamo berättar:

– Jag har själv en karriär som domare i yngre år och vet hur mycket stödet till domarna betyder. Vi valde att ha ett kundevent för att visa upp vår satsning tillsammans med Elitfotboll Dam och samtidigt berätta vad vi gör inom Hållbarhet för våra kunder. Det blev succé och våra kunder uppskattade verkligen denna kväll, säger Jan. 

Han fortsätter: – Det är glädjande att vi, DB Schenker, kan vara med att stötta utvecklingen av jämställdhetsarbetet där samma villkor och förutsättningar ska gälla för alla inom transportbranschen såväl som för fotbollsdomare.

De flesta supportrar på plats under kvällens match tog sig till arenan med buss, bil eller cykel. Vittsjösupportern och DB Schenker-chauffören Ingemar ”Ingo” Westmark anlände däremot kvällen till ära givetvis i en av företagets många transportbilar..!

Text: Thomas Westlund, EFD