Förebilder är viktiga för att visa andra vägen och även att motivera flera!

På Internationella Kvinnodagen var det premiär för Swedish Alliance for Women in Sport, som Elitfotboll Dam är en av grundarna till, event där bland annat 50 förebilder hyllades!

300 personer hade samlats i Handelshögskolans aula. I publiken fanns bland annat Svenska Spels VD Lennart Käll, Scandics sponsoransvarige Mathias Kemi, ordförande FC Rosengård Håkan Wifvesson, Linda Langemo styrelseledamot Djurgården IF, EFD representanter genom Annika Grälls, Linda Wijkström, Victoria Sandell Svensson och Hélène Fors. Flera deltagare från EFD:s nätverk Kvinnor som leder var också på plats tillsammans fler politiker, personer från idrottsrörelsen och näringsliv.

Idrottsminister Gabriel Wikström inledde sportgalan med ett tal där han belyste vikten av att fler män tar till ord och handling när det gäller jämställdhetsfrågan.
Björn Eriksson och Sofia B Karlsson från Riksidrottsförbundet talade om hur RF kommer att arbeta med de nya förslagen för att påskynda processen för mer jämställd idrott.
Forskare Brianna Newland gav en bild från USA och deras arbete med jämställdhet.

Förebilderna från fotbollen fanns med bland de 50.

Skärmavbild 2017-03-09 kl. 12.13.59

Hedvig Lindahl, tidigare målvakt i Linköpings FC, Kopparbergs/Göteborg FC Kristianstads DFF i dag i Chelsea FC.

Motiveringen löd: Hedvig är landslagsmålvakten som blev hjälte i straffläggningen mot USA i OS 2016 och har bidragit till att många barn av olika kön har fått en ny målvaktsidol. Hedvig står stadigt upp för allas lika värde. 

Skärmavbild 2017-03-09 kl. 12.14.23

Caroline Jönsson, tidigare målvakt i Malmö FF och Umeå IK i dag ordförande i FIFPRO:s damkommitté samt styrelseledamot i svenska spelarföreningen.
Motiveringen löd: Caroline har en lysande karriär som fotbollsmålvakt i både klubb- och landslag med EM-silver, ett VM-silver och ett guld i Svenska Cupen. Hon är även grundaren till stiftelsen FairPay som outtröttligt och briljant lyfter frågor om jämställd sponsring och om vinsterna i att satsa på damidrotten.

Cecilia Andrén- Nyström har visat att det går att förändra världen genom att stärka tjejer och koppla samman fotboll med frågor som rör frihet och identitetsskapande. Hon är en av Sveriges bästa sociala entreprenörer och har byggt upp Futebol da Forcas verksamhet från grunden.

Jennifer Wegerup som har sedan början av 2000-talet bevakat svensk och internationell fotboll. Jennifer har lyft bland annat EFD:s diskussioner gällande skatteverkets riktlinjer gällande sponsring under 2016 och har bland annat skrivit böcker som Dam-Elvan och barnfotbollsböcker med fotbollsprofiler från Damallsvenskan i huvudrollen, ex Olivia Schough.

Skärmavbild 2017-03-09 kl. 12.11.06
Andra fotbollsprofiler som fick utmärkelse under kvällen var även; Pia Sundhage, Marika Domanski Lyfors, Karin Wahlén ( som är hjärnan bakom Östersunds FK:s kulturprojekt) Sofia Bohlin ( leder Svenska Fotbollssupporterunionen) och Elizabeth Anderton ( gjort om arbetet med CSR i IFK Göteborg samt även engagemang i Gatans Lag och VM för hemlösa.