( For an english version please see bellow)

I januari 2013 skrev Elitfotboll Dam en skrivelse till FIFA för att lyfta det faktum att damernas A-landslagsmatcher inte inkluderades i ”Club protection program” (the CPP). EFD fick även med Norsk kvinnefotboll, Standard Liege, Olympique Lyon på skrivningen.
Svenska Fotbollförbundet har även lyft frågan tillsammans med de andra nordiska länderna i samband med FIFA:s möten under 2013 och 2014.

CPP infördes på herrsidan 2012 och kan enkelt sammanfattas att om en
A-landslagsspelare blir skadad i uppdrag för landslaget betalas en ersättning ut till spelarens klubb. Läs mer om CPP för herrfotbollen. 

FIFA svarade EFD i februari 2013 med att det aldrig var meningen av damfotbollen skulle inkluderas i programmet bland annat med anledning av att pengarna är mindre inom damfotbollen. EFD anser inte att det är en rimlig anledning till att utesluta damspelarna.

Den 28 september beslutade dock FIFA:s exekutiva kommitté att inkludera damfotbollen i det CPP som gäller mellan 2015-2018. Försäkringsskyddet kommer att gälla från VM i Kanada juni 2015.
Hur upplägget kommer att se ut är fortfarande inte klart men EFD kommer att bevaka arbetet för att så snart som möjligt kunna ta del av det som tas fram.

– Vi ser det som mycket positivt och viktigt för damfotbollen att vår skrivning gav ringar på vattnet i den här frågan, säger Linda Wijkström. Vi ser nu fram emot att ta del av FIFA:s upplägg.

Vid frågor kontakta Linda Wijkström 0707680371 linda@efd.se

See the attached file for english version: insurance_webb