Idag fattade FIFA ett historiskt beslut om ersättning till damklubbar i samband med mästerskap. Totalt ska klubbar i belönas för deras spelare deltagande i VM 2019 med totalt runt 78 miljoner kronor. En fråga som EFD har drivit under ett antal år tillsammans med Svenska Fotbollförbundet, de Nordiska Fotbollförbunden och European Club Association, ECA.

Ersättningen är viktig för klubbarnas och spelarnas utveckling, så vi är glad att beslutet fattades om ersättning. Något som är helt nytt för damfotbollen, säger Annika Grälls ordförande Elitfotboll Dam. Det är extra viktigt då vi med besvikelse kan konstatera att de ekonomiska skillnaderna mellan herr- och damfotbollen inte minskar utan ökar.

I samband med VM 2015 hade totalt 13 svenska klubbar 31 spelare med i olika landslag.

Till OBOS Damallsvenskans sista omgång har EFD bjudit in FIFA för att föra dialogen om viktiga förutsättningar för damelitfotbollens utveckling. Generalsekreterare Fatma Samoura är i Kigali på FIFA Council Meeting och hinner inte till Göteborg, hon ersätts av Emily Shaw Head of Development & Governance, FIFA.

Inbjuden till matchen, tillsammans med huvudsponsorn Svenska Spel,  är också Daniel Kjørberg Siraj, Koncernchef OBOS. Förutom att han representerar titelsponsorn för OBOS Damallsvenskan, så fattade han och koncernledningen beslut, innan FIFA, om ersättning till klubbarna inför VM 2019. OBOS Damallsvenskans klubbar vars svenska eller norska spelare som tas ut till VM i Frankrike nästa år erhåller ersättning med 75 000 kr/spelare.

Sista omgången av OBOS Damallsvenskan är därför historisk på många sätt. Också utifrån att det är tre lag som kan vinna. Vilket lag det blir av FC Rosengård, Piteå IF DFF och Kopparbergs/Göteborg FC vet vi på lördag eftermiddag när OBOS Damallsvenskans sista omgång spelas.

Fakta om beslutade ersättningar för VM- 2019 
 – Den totala summan kommer att vara på 50 miljoner dollar till de 24 deltagande lagen. Vilket betyder mer än tre gånger det som betalades ut fyra år sedan. Konkret betyder det en 100-procentig ökning av prispengarna, från 15 miljoner dollar till 30 miljoner dollar, säger Infantino på en presskonferens efter exekutivkommitténs sammanträde i Kigali, Rwanda.

Utöver prispengarna på drygt 270 miljoner kronor så kommer Fifa för första gången att betala ut ”förberedande pengar” på runt 105 miljoner kronor så att de deltagande lagen ska ”få rätt förberedelser inför mästerskapet”. Dessutom ska klubbar belönas för deras spelares deltagande i VM med totalt runt 78 miljoner kronor.