Speciella tider kräver speciella åtgärder, men också goda samarbeten. Nyligen hade Svenska Spel och Elitfotboll Dam, EFD, ett möte om hur man ska kunna underlätta för föreningarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan utifrån rådande situation. Vid mötet beslutades att den första utbetalningen för den certifiering som EFD tagit fram tillsammans med sina klubbar tidigareläggs och betalas ut i dag, liksom garantibeloppet.

Avtalet mellan Svenska Spel och Elitfotboll Dam inkluderar olika delar, där en stor del handlar om projekt och medel till spelarutveckling via den certifiering som EFD har tagit fram tillsammans med sina klubbar.

– Certifieringsmodellen fungerar så att klubbarna får två tredjedelar av ersättningen nu och resten i november. Då vår sportchef inte hunnit gå igenom alla inlämnade rapporter, vilket tar cirka två veckor att göra, är förslaget att vi betalar en schablon till alla redan nu som en första utbetalning, och inte den 23 april som tidigare planerat. Sedan görs en avräkning mot hösten efter att granskning skett, förklarar Tomas Hoszek, generalsekreterare, EFD.

– Det var ett enkelt beslut att ta för att underlätta för föreningarna att fortsätta sitt framgångsrika arbete med spelarutveckling, berättar Nicklas Biverståhl, sponsringschef på Svenska Spel.

Svenska Spel tecknade ett nytt avtal med EFD 2018, vilket är det största inom damidrotten någonsin i Sverige. Avtalet har en tydlig vision att säkra fortsatt positiv utveckling för svensk damfotboll och samtidigt säkra långsiktiga värden för Svenska Spel.

– Det är tufft för våra föreningar, och att vi med hjälp av vår huvudsponsor Svenska Spel kan betala ut den största delen av pengarna för certifieringen redan nu, cirka två veckor tidigare än beräknat, känns otroligt bra, säger Annika Grälls, ordförande, EFD.

Genom att erbjuda unga spelare kvalitativ utbildning men också bra matchning i Svenska Spel F19, kan klubbarna metodiskt skola in spelarna i A-lagtrupperna. Att få chansen att utvecklas i rätt miljö är viktigt för såväl den enskilda spelaren som för elitklubbarna. F19-serien är en självklar del i Svenska Spels satsning på svensk dam- och flickfotboll.

– F19 är en del av den satsning som vi gör på dam- och flickfotbollen i Sverige. Jag har haft förmånen att vara med vid slutspelet och kan med stolthet konstatera att våra pengar gör skillnad, säger Joakim Mörnefält, kommunikationsdirektör, Svenska Spel.

För mer information kontakta:

Svenska Spels pressjour, telefon 010-120 33 33
Thomas Hoszek, generalsekreterare EFD, telefon 070-513 44 88