Den internationella damfotbollen är i dagsläget starkare än någonsin. Sommarens EM i England nådde 374 miljoner tittare i 180 länder, UEFA Women’s Champions League har det senaste året ökat sina tittarsiffror med 56 % och mätningar visar att OBOS Damallsvenskan är Sveriges femte största idrottsliga intressemässigt. Detta ökade intresse för damfotboll gör att investeringarna växer, vilket i sin tur bidrar till att spelet och spelarna utvecklas i allt snabbare takt.

För att bibehålla svensk damfotbolls starka ställning i en hårdnande internationell konkurrens går SvFF (Svenska Fotbollförbundet) och EFD (Elitfotboll Dam) samman i en gemensam satsning – Elitprojekt Dam – som syftar till att stärka de svenska elitklubbarnas professionalisering och göra spelarna, klubbarna och ligan bättre rustade för framtiden. Projektet startar vid årsskiftet och pågår inledningsvis i tre år.

– Vi inom EFD är mycket tacksamma att SvFF skjuter till medel för denna satsning så att vi tillsammans kan stärka arbetet för att fostra framtidens elit- och landslagsspelare, säger Stefan Alvén sportchef på Elitfotboll Dam.

Yvonne Ekroth, Chef Landslagsavdelningen U23/Flick Elit berättar att hon är mycket glad för denna ekonomiska satsning som SvFF gör genom Elitprojekt Dam. – I samarbete med EFD har vi tagit fram en projektplan för att stärka elitklubbarna med personella resurser i form av Fotbollsutvecklare som ska finnas ute hos elitföreningarna. Jag ser fram emot det fortsatta samarbetet med EFD och att utveckla dessa nya arbetsformer med fotbollsutvecklare, förbundskaptenerna och nationella fotbollsutbildare.

Svensk talangutveckling är en styrka som SvFF och EFD-klubbarna vill bygga vidare på och parterna är överens om att certifieringen av elitklubbarnas verksamhet ska vara det bärande verktyget för att utveckla fler lovande spelare. Certifieringen har sedan 2009 drivits som ett gemensamt projekt mellan EFD och dess huvudpartner Svenska spel.

– Som stolt huvudsponsor till både EFD och SvFF är vi glada över satsningarna på damspelare. Talangutveckling och ökade resurser är viktiga pusselbitar för att de svenska damerna ska kunna fortsätta tillhöra några av de främsta i världen, säger Sara Petterson, sponsringsansvarig på Svenska Spel.

Genom en moderniserad certifieringsprocess kan svensk damfotboll få tydligare nyckeltal som ger klubbarna bättre möjligheter att mäta och utveckla sina elitmiljöer. Den nya certifieringsprocessen kommer innebära fler föreningsbesök än tidigare, i syfte att stötta föreningarna i arbetet. Det kommer även finnas möjlighet att inhämta statistik och beprövad erfarenhet som kan ge underlag för ytterligare satsningar inom svensk damfotboll framöver.

Från klubbarna som kommer att arbeta nära fotbollsutvecklarna ser man mycket positivt på satsningen. – För att fortsätta utveckla och professionalisera elitfotbollen på damsidan behövs investeringar likt denna från centralt håll. Detta projekt innebär att vi höjer kvaliteten i certifieringsprocessen och därmed får klubbarna en ny stöttning i våra akademier för att förbättra talangutvecklingen ytterligare, säger Christian Lundström, ansvarig fotboll elit dam i BK Häcken.

Efter en noggrann rekryteringsprocess där erfarenhet och kunskap från elitutvecklande verksamhet varit av stor vikt har man i projektet nu anställt följande fyra fotbollsutvecklare:

– Kirsten van de Ven, Projektledare. Har vunnit tre SM-guld som spelare i OBOS Damallsvenskan och har de senaste fem åren jobbat som Manager för damfotbollen inom det Nederländska Fotbollsförbundet. Innehar UEFA A-tränarlicens.

– Marie Svensson, fotbollsutvecklare. Bakgrund som spelare i Jitex och Öster, tränare i Jitex F19, Förbundskapten F16 och NIU instruktör. UEFA Elite Youth-utbildad.

– Robin Blommé, fotbollsutvecklare. Har spelat på elitnivå, sportchef i Västerås SK och nu matchanalytiker och tränare för F15-17 landslagen på flicksidan. UEFA B-tränarlicens.

– Magnus Karlsson, fotbollsutvecklare. Tidigare spelare i IFK Norrköping, där han även verkat som klubbdirektör. Var tränare i Eskilstuna United DFF så sent som 2021. Påbörjad UEFA Pro-tränarlicens.

För frågor gällande Elitprojekt Dam, kontakta

Stefan Alvén, Sportchef Elitfotboll Dam sportchef@efd.se

Yvonne Ekroth, Chef landslagsavdelningen U23/Flick elit yvonne.ekroth@svenskfotboll.se