Tack vare den tidigare säsongens samarbete mellan Elitfotboll Dam (EFD) och Photon Sports har hela OBOS Damallsvenskan fått tillgång till det Skellefteå-baserade sportstechbolagets unika 3D-kameror och sensorer för att enkelt mäta och analysera spelarnas fysiska kapacitet. Nu tar Elitfotboll Dam och Photon Sports nästa steg med ett tre år långt samarbete.

Vi är glada över att kunna meddela att Photon Sports och Elitfotboll Dam förlängt samarbetet. I vår strävan att utveckla svensk damfotboll ger det här oss möjlighet att få tillgång till nya insikter och nya verktyg som kan bidra till att göra damfotbollen ännu mer framgångsrik och konkurrenskraftig. Samarbetet ligger i linje med vårt hållbarhetsarbete där vi tillsammans på sikt kan bidra till mer forskning inom damelitfotboll, säger Ida Hellström, partneransvarig på Elitfotboll Dam. 

Samarbetet tog sin början under säsongen 2022–2023 genom att Photon Sports verktyg gjordes tillgängligt för samtliga föreningar i OBOS Damallsvenskan. Under året har damspelarna där enkelt och regelbundet kunnat mäta sin förmåga för att kunna analysera resultatet och anpassa träningen bättre. Dessutom har det möjliggjort en unik pilotstudie med representanter från Göteborgs Universitet och Umeå Universitet.

Sammanlagt genomfördes under året över 8500 tester, en unikt hög siffra på liganivå och något som uppskattats av många lag. Det är en av anledningarna bakom att samarbetet nu förlängts i ett treårigt avtal, där Photon Sports hoppas att fler kan dra nytta och insikter från det unika verktyget.

Vi är jättetaggade över att kunna fortsätta jobba med Elitfotboll Dam och tillsammans både lära och bidra till utvecklingen av svensk damfotboll. Vår förhoppning är att vi nu även kunna bredda användandet och inkludera utvecklingslagen i utvecklingsarbetet under säsongen. Intentionen är också att vi ska börja jobba med klubbarna i Elitettan nästa år, säger Anders Tånger, VD för Photon Sports.

Det Skellefteå-baserade sportstechbolaget har väckt intresse både i Sverige och internationellt med sin unika 3D-kamera och avancerade sensorer som kan monteras snabbt och enkelt på varje lags hemmaplan. Genom återkommande mätningar av t.ex. snabbhet och explosivitet går det att se utvecklingen och i förlängningen lägga upp anpassade träningsprogram för spelarna.

Läs mer om Photon Sports på www.photonsports.com