Elitfotboll Dam  vinner 200 kvm på Stockholms Centralstation för att driva förändring för unga tjejer inom fotbollen och i samhället. War Child och Tjejzonen tar hedrande pallplatser: – Tre idéer som står upp för utsatta barn och unga vinner årets tävling, med upplevelser som verkligen kan göra skillnad, säger Åsa Agemalm, chef Jernhusen Media.

Jernspiran är fastighetsbolaget Jernhusens årliga eventtävling som belönar företag och organisationer som gör skillnad. Syftet är att lyfta initiativ för en bättre värld och samtidigt bidra till meningsfulla resenärsupplevelser.

Överst på prispallen hamnar Elitfotboll Dam, EFD, med eventet ”Lägg en avgörande straffspark”, där man belyser situationen för många unga tjejer som idrottar. Något som 1,5 miljoner besökare på Stockholms Centralstation får chansen att uppleva under en vecka i vår.

Vi är mycket glada och tacksamma över den möjlighet som detta ger oss. Vi arbetar varje dag för en mer jämställd fotbollsrörelse. Att nu få lyfta unga tjejers fotbollsvardag på en så stor och publik plats som Stockholms Centralstation betyder otroligt mycket, både för EFD och den verksamhet vi driver men framförallt utifrån möjligheten att göra ännu större skillnad. Vi behöver nå så många som möjligt och det får vi chansen att göra här, säger Annika Grälls, ordförande EFD.

Kreatörerna bakom det vinnande bidraget är Passion Lab.

Vi är givetvis mycket stolta över möjligheten att tillsammans med EFD få chans att belysa och synliggöra den utmanade vardag som unga tjejer möter, både i och utanför idrotten. EFD är modiga och inspirerande att jobba med, det är därför vi kan göra detta, säger Daniel Hegborn, grundare och strateg på Passion Lab.

Juryns motivering
”Jernspirans vinnare går i främsta led för jämställd idrott för alla. Elitfotboll Dam lyfter både problem och lösningar i sin kreativa aktivering ”Lägg en avgörande straffspark”. Genom en transformativ upplevelse kommer besökarna på Stockholms Centralstation själva få uppleva hur situationen ser ut för många idrottsutövande tjejer. Elitfotboll Dam skapar ett engagemang som i förlängningen bidrar till unga tjejers självkänsla och framtid, både på och utanför fotbollsplanen. Det här eventet skjuter rakt i mål i våra hjärtan och hamnar överst på prispallen!”