FC Rosengård, rankad fyra i Europa, och Linköpings FC, rankad 10, kommer i dag att få veta sina motståndare i UEFA Women’s Champions League (UWCL). Sextondelsfinalerna spelas 8 eller 9 oktober och returmatcherna 15 eller 16 oktober.

EFD anser att det är viktigt att UWCL utvecklas och att vi medverkar i den pågående dialogen. Anledningen är att fler klubbar och ligor blir bättre vilket medför att UWCL blir än mer betydelsefull.

Ett område som behöver stärkas är det finansiella. Att spela i UWCL har inneburit att kostnaderna har överstigit intäkterna för de damallsvenska klubbarna som deltagit. Det behöver finnas ett ekonomiskt incitament för att delta och satsa på UWCL.

Vi vill se att UEFA satsar större ekonomiska resurser på turneringen. Ett sätt att stärka och öka intresset tror vi skulle vara om UEFA centraliserar mediarättigheterna. Att bygga ett bra mediakoncept skapar även ett starkare varumärke kring UWCL, vilket skulle ge UEFA och klubbarna större intäkter på längre sikt.

Exempelvis sändes/streamades 18 av 32 matcher i förra årets upplaga av sextondelsfinalerna. I dagsläget har klubbarna mediarättigheterna men det är ett nollsummespel och i vissa fall är klubben tvingad att betala för att få matcherna producerade.

I avtalet med Svenska Spel som EFD slöt tidigare i år tillfaller en Europabonus på sammanlagt 500 000 kronor till de två klubbar som deltar i UEFA Women’s Champions League. En summa som ska vara en hjälp i denna satsning.

För Damallsvenskan som är en liga i världsklass är det viktigt att ha en eller flera klubbar i toppen av UWCL, säger Linda Wijkström. Bonusen ska stimulera klubbarna till att satsa på turneringen vid sidan av Damallsvenskan.

See the attached file for a english version. uwcl_efd_eng