Elitfotboll Dam (EFD) har den 14 juli sänt en skrivelse till ECA, de europeiska klubbarnas samarbetsorganisation European Club Association, där EFD uppmanar ECA till att driva från frågan gällande införande av mästerskapsbonusar för föreningar vars spelare deltar i EM och VM.

Damfotbollen ökar i Europa. Antalet professionella och semi-professionella var säsongen 2012/2013 1 303 för att säsongen 2016/2017 omfatta hela 2 853 spelare.

I dag ersätter klubbarna spelarna och investerar en stor summa när det handlar om utveckling av damfotbollen. En utveckling som gynnar såväl klubb, liga som landslag. Klubbarna har professionella organisationer såväl sportsligt som administrativt.
Klubbarnas utveckling är viktig och behöver premieras än mer, inte minst för att ytterligare driva damfotbollen framåt och göra den mer lönsam. I och med det behövs bl.a. att en mästerskapsbonus utbetalas även till damfotbollsklubbarna och inte bara till herrfotbolls-klubbarna. Klubbarna är till största delen med och skapar landslagets framgångar, så för att stimulera och skapa möjlighet till än bättre verksamheter så bör denna mästerskapsbonus införas.

–   Vår ambition är att förändringar ska komma till stånd både när det gäller mästerskapsbonus och utbildningsersättning för att stärka det arbete som görs i klubbarna, med andra ord att klubbarna som leder utvecklingen, stimuleras och premieras säger Annika Grälls, ordförande i EFD.

Därutöver har Svenska Fotbollförbundet idag sänt en skrivelse till FIFA med ett yrkande om att man inför utbildnings- och solidaritetsersättningar inom damfotbollen. SvFF och ytterligare några förbund har redan egna nationella system för ersättningar, men i takt med att allt fler internationella transfers sker inom damfotbollen anser SvFF att tiden är mogen för ett heltäckande internationellt system i likhet med det som finns på herrsidan. Läs mer svenskfotboll.se