I veckan har EFD skickat brev till UEFA:s Nadine Kessler, UEFA’s Chief of Women’s Football, i syfte att få till en ny nivå för europaspel för damklubbarna.

Utvecklingen av damfotbollen går snabbt framåt både nationellt och internationellt. I UEFA:s senaste rapport om damfotbollens kommersiella utveckling kan det konstateras att det kommersiella värdet har möjlighet att flerdubblas inom de kommande åren. Parallellt med att fler spelare får bättre utbildning behöver även matchmiljöerna ses över. Fler konkurrenskraftiga ligor och lag gör att behovet av fler internationella matcher ökar. 

Vår förhoppning är att frågan ska diskuteras på UEFA:s utvecklingsmöte* den 9 – 10 november och att en förstudie ska inledas om hur en ”UEFA Women’s Europa League” bör utformas säger ordförande Annika Grälls

Den positiva effekten av UEFA Women’s EURO 2022 bekräftades av UEFA:s rapport efter mästerskapet. Turneringen slog inte bara rekord utan innehöll spännande matcher, imponerande spelarprestationer och en växande supporterkultur. Därför är det läge att dra nytta av dessa framgångar för att fortsätta att utveckla damfotbollen.

Damfotbollen har växt exponentiellt på alla nivåer den senaste tiden, och graden av passion för sporten visar att det fortfarande finns en enorm potential för ytterligare tillväxt. Tävlingar som Women’s EURO och UEFA Women’s Champions League har fått ökad exponering och utvecklat sina egna distinkta nischer. De ekonomiska investeringarna i damfotbollen är här för att stanna och den ekonomiska effekten är naturligtvis avgörande för att kunna förbättra spelet ännu mer i framtiden. Därför finns det en utbredd önskan från många europeiska klubbar att öka sina chanser att delta mer regelbundet i europeiska tävlingar.

*UEFA-Convention for the future of European football