Under våren kommer samtliga spelare och ledare i OBOS Damallsvenskan och Elitettan utbildas i ämnet matchfixning, med målet att de ska få kunskap och förståelse om ett av de största hoten mot idrotten. Det är första gången som spelare och ledare i damfotbollens två högsta serier får grundläggande kunskap om matchfixning.

Matchfixning är vid sidan av dopning det största hotet mot idrotten. Ämnet är ständigt aktuellt med flera uppmärksammade fall de senaste åren, både i Sverige och internationellt. Damfotbollen har hittills varit förskonad från misstankar om matchfixning, men med ett växande intresse ökar också risken för manipulerade matcher.

Spel på OBOS Damallsvenskan har ökat mycket kraftigt de senaste åren. Enligt spelanalysföretaget Sportradar har antalet spelbolag i världen som erbjuder vadhållning på den högsta svenska serien ökat med 81 procent sedan 2015 och var förra året hela 272 stycken.

Svenska Spel, som under lång tid arbetat tätt tillsammans med idrottsrörelsen för att motverka matchfixning, är sedan många år huvudsponsor till Elitfotboll Dam, intresseorganisationen för damfotbollens elitklubbar. I samarbetet ingår en stor satsning på matchfixningsförebyggande arbete och som ett led i det kommer samtliga spelare och ledare i Elitettan och OBOS Damallsvenskan under våren utbildas av Johan Claesson, Integrity Officer på Svenska Fotbollförbundet, för att få kunskap om riskerna med matchfixning.

– Vadhållning på damfotboll har ökat väldigt kraftigt de senaste 1-2 åren och med det finns en risk att problematiken med matchfixning följer. Det är viktigt att spelare och tränare i våra elitklubbar blir medvetna om problematiken och förstår att matchfixning även kan drabba damfotbollen, säger Johan Claesson.

– Vi på Svenska Spel arbetar väldigt hårt för att motverka matchfixning. Det är inte bara ett hot mot idrotten, kraftfulla åtgärder mot matchfixning ligger även i konsumenternas, spelbranschens och hela samhällets intresse. Därför är det för oss väldigt viktigt att idrottare och ledare på alla nivåer får kunskaper för att kunna stå upp mot matchfixarna och det är därför vi har den här typen av satsningar i våra samarbetsavtal med Sveriges idrottsorganisationer, säger Nicklas Biverståhl, Sponsringschef på Svenska Spel.

– Matchfixning är ett stort hot mot fotbollen och vi vill inte att det ska få fäste inom damfotbollen. Elitfotboll Dam välkomnar därför det samarbete kring matchfixning som Svenska Spel initierat och vi kommer ge det stöd som krävs, säger Stefan Alvén, sportchef på Elitfotboll Dam.

Totalt är det 25 klubbar som får besök av Johan Claesson. Första träffen var i Linköping i slutet av januari. Lina Hurtig är en av spelarna som då fick en större inblick i matchfixningsproblematiken.

– Det är viktigt att vi spelare får information om matchfixning, vad det innebär och vad vi kan göra för att stoppa det. Det hör inte hemma inom sporten, säger hon.

Utbildningsturnén pågår under hela våren. De klubbar som utbildas är:

Januari

Linköpings FC

Februari

KIF Örebro DFF
Mallbackens IF
Lidköpings FK
Kopparbergs/Göteborg FC

Mars
IK Uppsala Fotboll
Djurgårdens IF FF
FC Rosengård
AIK
IF Brommapojkarna
Eskilstuna United DFF

April
Hammarby IF
Älvsjö AIK
Alingsås FC United
Bollstanäs SK
Kvarnsvedens IK

Maj
IFK Kalmar
Kristianstad DFF
Växjö DFF
Umeå IK FF
Morön BK
Piteå IF DFF

Juni
Vittsjö GIK
Kungsbacka DFF
Jitex Mölndal BK

 

För mer information kontakta:

Svenska Spels pressjour, telefon 010-120 33 33

Stefan Alvén, Sportchef EFD, telefon 070-999 90 63